JONNY LILJAS SKULD

Mar 3rd, 2015 | By | Category: 2015-03 mars, Recension

Omslag till Jonny Liljas skuldAv Olle Lönnaeus
Massolit Förlag, 2014
ISBN 9789187783029, inbunden, 384 sidor

Olle Lönnaeus har blivit flerfaldigt prisbelönad. Nu fortsätter han med en deckare som blev nominerad till Årets Bästa Svenska Kriminalroman 2014. Med all rätt.

Det är få som kan gestalta personer så att de blir så levande och känns som människor på riktigt, sådana man möter varje dag. Därtill är hans miljöbeskrivningar i samma klass. Dofter och färger framträder så tydligt att läsaren får följa med på en magisk resa genom bokens kapitel. Att Olle Lönnaeus också lyckas med konststycket att pussla ihop fängslande intriger som känns hämtade från dagens verklighet gör att han absolut tillhör våra främsta kriminalförfattare.

Bokens huvudperson, Jonny Lilja vid Malmöpolisen, har förvandlats från en ganska duktig polis till en loser. Han har svikit sin familj och hans spelmissbruk har lett till att han blivit korrumperad och han känner ingen anledning att fortsätta leva.

Han bestämmer sig för att hänga sig, men misslyckas även med detta. När han hängt upp repet får han syn på en flicka som sitter mot en trädstam med uppskurna handleder. Polisen avskriver händelsen som självmord, men Jonny har en magkänsla som säger att någon tagit livet av henne.

Eva Ström som är polis i Ystad har semester. Inte heller hon kan släppa flickans död ur sina tankar. Tillsammans med Jonny gräver de vidare och hittar saker som de inte väntat sig att finna.

Tanken är att detta ska vara den första boken i en serie med dessa två poliser i huvudrollen. Varför inte? De är intressanta trots att de båda är lite halvt misslyckade, de är egentligen som folk är mest med fel och brister. Det är just sådant som är författarens styrka. Han behöver inga superhjältar eller komplicerade intriger för att skapa spänning.

Spänningen infinner sig ändå genom att trovärdigheten är hög och framförallt för att människorna och miljöerna i allra högsta grad känns äkta och närvarande.

NISSE SCHERMAN

Olle Lönnaeus

Olle Lönnaeus. Foto Thomas Löfqvist

 

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22