JOHN STONES FALL

Jan 27th, 2011 | By | Category: 2011-1 januari, Recension

Omslag till John Stones fallAv Iain Pears
Stone´s Fall 2009
Översättning Nils Larsson
Brombergs Bokförlag AB 2010

En bok på 698 sidor kan för många kännas som en alltför stor utmaning, men man ska verkligen inte låta sig förfasas av bokens tjocklek.

Iain Pears låter oss få följa med på en resa i Europa, genom tre olika berättelser, i nittonhundratalets början.

Historien kretsar i de tre delarna kring en ovanlig kvinnas liv och leverne.

Första delen inleds med att en tidningsman engageras för att söka efter en okänd dotter, men historien utvecklas snabbt till att även beröra och belysa hur storfinansen kan manipulera och spekulera i olika länders strategier och politiska inriktningar.

Författarens språk löper lätt och ledigt med mycket skickligt skildrade personporträtt och miljöer.

Översättningen är lysande och det engelska språkets många nyanser känns närvarande i bokens svenska språkbild.

Snart förstår läsaren att de tre delarna långsamt och metodiskt arbetas samman av författaren, för att i slutet i tredje delen leda fram till ett intrikat och spektakulärt slut.

Iain Pears val att börja berättelsen 1953 och avsluta den 1867 är både givande och spännande.

Det valet tillför mycket till de tre delarna i den långa historien om huvudpersonen John Stones bakgrund och personlighet.

Texten böljar mellan till synes små och personliga händelser får att, några sidor senare, behandla samhällets absoluta topp och deras dans på slak lina.

Det breda persongalleriet och författarens insikt och kunskap om de olika områden, allt från slitna och utstötta människor till arkitekter och bankmän, som skildras i boken, ökar trovärdigheten i hans berättelse.

De till synes triviala möten som på ytan kan verka slumpmässiga, leder läsaren elegant längs den slingriga och komplicerade väg som författaren har stakat ut i sin historia.

Om man som läsare är intresserad av en bok som inte bara belyser industrialismens uppbyggnad utan även låter oss få följa ett stort antal intressanta människors öde, så kan jag inte göra annat än att varmt rekommendera denna bok.

MIKAEL PAASIKIVI

Iain Pears

Iain Pears. Foto Lucinda Stevens

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22