JINGO

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Terry Pratchett
Jingo 1997
Översatt av Mats Blomqvist
B. Wahlströms 2006

Detta är den tjugoförsta volymen i Pratchetts framgångsrika serie om Skivvärlden som började med boken Magins färg. Det finns ett problem med riktigt långa serier. För nya läsare skulle jag vilja rekommendera att först läsa några av de föregående böckerna för att riktigt komma in i författarens fantasivärld och förstå hans underfundiga roligheter. Men även om Jingo inte är den största höjdpunkten i Pratchetts produktion är den nästan nödvändig för fansen. Böckerna om Skivvärlden är vanebildande (men förbjud dem inte, för allt i världen).

Historien börjar när ön Leshp dyker upp i havet mellan rivalerna Ankh-Morpork och Klatch och krigstalen börjar dundra. Faran ökar när en diplomat från Klatch blir skjuten. Där blir storyn lite av en deckare med hemliga agenter och en utredning i Pratchettstil. Man har dock lite problem med brottsformuleringen eftersom det inte finns någon lag mot krig. Pratchett drar paralleller till vår egen tillvaro, roande och ibland nästan skrämmande. Uppfinnaren Leonard hittar på en explosionsmotor som inte bär sig åt som den som sitter i en Volvo. Är boken bra? För den som gillar Skivvärlden är alla Pratchetts böcker super. Men så finns det de som inte alls gillar honom. Dem begriper jag mig inte alls på.

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22