JAZZKATTEN

Mar 25th, 2019 | By | Category: 2019-03 mars, Recension

Omslag till JazzkattenAv Louise Björnlund
Björnlunds förlag, 2019
ISBN 9789198194630, pocket, 410 sidor

Förra året deckardebuterade Louise Björnlund med Marionetten. Det var en lovande debut som jag ändå hade några invändningar emot. Främst saknade jag miljöbeskrivningar från det Dalarö som författaren valt som skådeplats. Eftersom att när man använder sig av mindre orter skapas en förväntan hos många lokala läsare av igenkänning och kanske lite historisk information. Det har hon anammat här och låtit Dalarö ta större plats, vilket jag uppskattar och säkert hennes fans också. Jag kan ändå tänka mig att detta blir ännu mer utvidgat, utan att för den skull ta överhanden.

Louise BjörnlundJag gillar verkligen titeln på boken, Jazzkatten, bara den lockar till läsning. Vi får återse Haningepoliserna Ewald Wermelin, Ulrika Bigård och Lars Bengtsson. Även bokseriens huvudperson, skärgårdsguiden Kina Bergsmed finns naturligtvis med. Nu funderar hon på att polis, vilket något rättfärdigar att hon får djup insyn i och påverkan på utredningen.

En kropp påträffas nergrävd i ett sandtag. Fyndet är spektakulärt vidrigt och hemskt. Kroppen är ansatt av mördaren, men även av djur. Synen är minst av allt vacker och den påverkar poliserna. Mycket i boken cirkulerar kring jakt och vapen. Det blir en knepig utredning. Kina har en central roll i arbetet tack vare sin lokalkännedom. Det påverkar hennes äktenskap eftersom hennes man får ta det stora ansvaret för hem och barn.

Just där finns det också förbättringspotential. Persongestaltningarna saknar en del djup och skapar en nyfikenhet på deras drivkrafter och deras känslor. Kina Bergsmed behöver också få en mer realistisk roll i intrigen. En lekman kan inte få ta så mycket plats i en utredning,

Läsaren vet hela tiden mer än polisen. Det är ett ovanligt, men inte sällsynt grepp. Här fungerar det bra. Att parallellt med brottslingens agerande få följa utredningen utan att kunna styra den skapar också en typ av spänning.

Bokens största kvalitet är definitivt den ovanligt välkonstruerade intrigen. Där kan Louise Björnlund jämföra sig med de bästa i genren.

Om hon klarar att förbättra sina gestaltningar, av både miljö och personer, kan detta bli riktigt bra.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22