JÄRNBLOD

Jun 26th, 2015 | By | Category: 2015-06 juni, Recension

Omslag till JärnblodAv Liza Marklund
Piratförlaget, 2015
ISBN 9789164204530, inbunden, 395 sidor

Det är flera författare som nu avslutar sina framgångsrika serier. Så också Liza Marklund. Det här är den elfte och sista boken om journalisten Annika Bengtzon. Böckerna har rönt stor uppskattning runt om i världen. Själv har jag tyckt att de olika delarna har varit lite ojämna.

Den här avslutande romanen har jag läst med stort nöje och behållning. Kanske mycket för att huvudpersonen visar lite mer mänskliga sidor än tidigare. På något sätt är detta Annika Bengtzons bokslut.

Liza Marklund har plockat upp de lösa trådar som har funnits efter de tidigare tio böckerna. Mördare som gått fria blir på nytt uppmärksammade. Och inte bara det, Annika Bengtzons liv nagelfars. Hon går till en psykolog för att reda upp sitt eget stormiga inre. Hon försöker göra upp med sådant hon har gått och burit på under sitt liv. Pojkvännen som hon tog livet av, förhållandet till sina föräldrar och sin syster.

Systern, Birgitta, är dessutom försvunnen. Annika får sent omsider ett SMS med ett nödrop: Annika, hjälp mig! De två har inte träffats mer än sporadiskt under senare år. Annika tvingas i sökandet efter systern möta sin mamma som hon helst inte heller umgås med. Hon återvänder också till barndomens Hälleforsnäs och konfronteras där med minnen och sitt eget mörka förflutna.

Samtidigt fattas beslut om att lägga ner papperstidningen Kvällspressen. Annikas arbetsplats kommer att försvinna, i alla fall i nuvarande form. En förutsägelse som kanske blir sann i verkligheten snarare än vi kan tänka oss.

Liza Marklund har lyckats med att knyta ihop den här historien som började med Sprängaren 1998. För den fick hon det första Polonipriset för bästa svenska kvinnliga deckarförfattare. Hon blev med det ett slags symbol för begreppet Deckardrottning. Den titeln försvarar hon med denna avslutning på serien som innehållit så mycket. Kvällstidningars arbetssätt, kvinnokamp, familjerelationer samt diverse olika typer av brott. Hon har inte heller lämnat någon cliffhanger, vilket med allra största sannolikhet innebär att Annika Bengtzon nu får lite arbetsro och kan leva ett lugnt familjeliv.

NISSE SCHERMAN

Liza Marklund

Liza Marklund. Foto Annika Marklund

 

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22