JARLENS SEKEL

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Dick Harrison
Ordfront 2002

1200-talet har länge uppfattats som tiden då Sverige skapades. Inte minst Guillous romaner om Arn har fört ut den uppfattningen. Pionjärverket Jarlens sekel (boken om digerdöden, Stora döden, fick Augustpriset 2000) av docenten Dick Harrison vid Lunds universitet berättar om hur Sverige detta århundrade kom fram i historiens ljus. Den ledande gestalten var riksjarlen Birger Magnusson som enade riket och krossade sina motståndare. Snart verkar alla historiker dessutom vara ense om att han grundade Stockholm för 750 år sedan.

Det här är ett spännande, dramatiskt, underhållande och välskrivet verk om vårt land på den tiden. Han berättar om riddarlivets uppkomst men också om hur ”vanligt” folk bodde, levde och fungerade, om deras tro, fruktan och världsbild.

Det är en rikt illustrerad volym och över 600 sidor tjock. Dock fick jag till min förvåning uppfattningen att jag ville läsa mer sedan sista bladet var vänt. Verkligheten enligt Harrison är minst lika spännande som den blodigaste fiktion.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22