JAKTHUNDARNA

Apr 7th, 2014 | By | Category: 2014-04 apr, Recension

Omslag till JakthundarnaAv Jørn Lier Holrst
Jakthundene, 2012
Översättning Per Olaisen
Lind & Co, 2014
ISBN 978-91-7461-234-9, inb, 398 sidor

Förra året fick den här boken (i sin norska originalutgåva) det nordiska deckarpriset Glasnyckeln. Välförtjänt.

Huvudpersonen är kriminalpolis, liksom författaren, som dock efter flera framgångsrika böcker om William Wisting nu är författare på heltid.

För även om detta är första till svenska översatta boken är den nummer åtta av nio utgivna. Man kan förstås dra slutsatsen att förlaget vågade utgivningen efter priset.

I den här boken blir den erfarna kriminalaren anklagad för att ha förfalskat bevis för att sätta fast en kidnappare och mördare. Till sin förvåning inser han när han kollar bevisen att det säkert var så. Han var förundersökningsledare men anade då inte att DNA-bevisen inte höll. Han stängs av, men börjar själv leta efter vem av kollegerna som var fifflaren för 17 år sedan. Och var mördaren oskyldig? Nu är han utsläppt och vill ha domen upphävd.

William får hjälp i sitt sökande av dottern, kriminalpolis på kvällstidningen Verdens Gang, och av gamla, nu pensionerade, kolleger.

Naturligtvis, detta är en roman, så vi får lösningen, inte helt väntad.

Välskrivet, med personer som känns levande. En huvudperson som visserligen har en del problem i privatlivet men som inte känns som en kopia på tidigare bokdeckare.

Jag hoppas att den här översättningen inte är den sista, Wittingserien borde väl försvara en plats i den nordiska kriminaltrenden. Det går förstås att läsa på norska också. Så svårt är det inte.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst. Foto Christian-Elgvin

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22