JAKTEN PÅ THUNDER

Mar 23rd, 2017 | By | Category: 2017-03 mars, Recension

Omslag till Jakten på ThunderAv Eskil Engdal och Kjetil Sæter
Jakten på Thunder, 2017
Översatt av Lotta Eklund
Offside Press, 2017
ISBN 978-91-85279-48-7, 287 sidor

Engdal och Sæters Jakten på Thunder beskriver en katt- och råttajakt och en både mental och verklig dragkamp mellan två skeppare på de fruktade sydliga breddgrader som kallas The Roaring Forties. Thunder är ett piratfiskefartyg tillhörigt en internationell organisation som tar upp fisk och valar för miljarder, inte minst ur vattnen nära Antarktis. Kunderna är guldkrogar i Europa, USA och Asien och förtjänsten hamnar hos de redare och businessmen som håller sig dolda tack vare förfalskade papper, fartyg som ständigt byter namn och flagg och sällan har samma besättning två resor i rad.

Kanske märkligast av allt är att Mongoliet, som helt saknar kust och inte ligger nära något hav, har kravlöst sjöfartsregister där ljusskygga rederier kan registrera Ulaan Bator som hemmahamn för sina pirattrålare.

Thunders motpart i denna berättelse är den svenske kaptenen Peter Hammarstedt som på sitt fartyg m/s Bob Barker (döpt efter en störtrik programledare), och själv har anklagats som miljöterrorist i sin egenskap av ledare för den militanta miljögruppen Sea Shepherds som uppges ha rammat sju och sänkt tio piratfartyg genom åren.

Nu jagar han Thunder och boken som ibland tycks vara en dokumentär och ibland roman berättar om hur piratfiskarens kapten försöker undvika kontakt med den alltid lika envise förföljaren. Här beskrivs de olika finter och undanmanövrer som görs för att undvika den närkontakt som piraterna fruktar mest eftersom den kan vara livsfarlig.

Den actionmentalitet som Hammarstedt och hans besättning uppvisar kan man möjligen förstå om man inser vilken fara för havsmiljön piratfisket utgör. Både den 110 dygn långa jakten och det stormiga vädret vid Antarktis isväggar gör läsningen till en spännande, för att inte säga nervpirrade upplevelse ända fram till den dramatiska upplösningen.

Peter Hammarstedt är något av en världsmedborgare, Han föddes 1984 i Västerås där fadern  var ingenjör på ABB och ofta hade uppdrag runt om i världen. Sonen växte upp i Kuwait, Saudiarabien, Kina, Storbritannien och USA innan han som 17-åring hamnade i Stockholm. Som  miljöintresserad vegan engagerade han sig i Greenpeace men gick sedan med i det militanta Sea Shepherd och deltog i dess expedition till Galapagosöarna 2004. Vid sin första expedition till Antarktis uppgraderade han till styrman och har deltagit i 14 kampanjer riktade mot valfångst, säljakt och annat vid Antarktis, Galapagos, Färöarna, Kanada och Medelhavet.

Han är nu den kontroversielle grundaren Paul Watsons närmaste man och har tagit över ledningen sedan Watson häktades i Tyskland och har begärts utlämnad av och Japan.

De två prisbelönta norska journalisterna Eskil Engdal och Kjetil Sæter har djupintervjuat manskapet på de bägge båtarna och dessutom en rad människor som har till uppdrag att få stopp på det storskaliga tjuvfisket.

Kjetil Sæter arbetar på Dagens Næringsliv och har skrivit för Aftenposten och Finansavisen, Han har belönats med Schibsteds journalistpris och Skup-priset, Norges främsta pris för grävande journalistik och har tidigare gett ut boken Svindel uten grenser.

Eskil Engdal, också han på norska Dagens Næringsliv sedan mer än 20 år, har bland annat belönats med Gullpennen, International Reporter’s Journalism Award och Skup-priset. Han har skrivit flera reportageböcker.

BROR ANDERSSON

Eskil Engdal och Kjetil Sæter

Eskil Engdal och Kjetil Sæter

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22