JAKTEN PÅ KAPTEN KLÄNNING

Apr 14th, 2014 | By | Category: 2014-04 apr, Recension

Omslag till Jakten på Kapten KlänningAv Jonas Trolle
Leopard Förlag, 2014
ISBN 978-91-7343-508-6, 256 sid

Jonas Trolle är kriminalkommissarie vid länskriminalens spaningsrotel och en av de personer som såg till att den pedofile polischefen Göran ”Kapten Klänning” greps 2010 efter en lång och särdeles hemlig jakt innan han fick möjlighet att förgripa sig på en 14-åring flicka i Dalarna.

Den händelsen ledde naturligtvis till att pressen fick några hay days och fallet blev ordentligt genomtröskat under feta rubriker. Men människans minne är kort och Jonas Trolles redogörelse är en välkommen påminnelse. Att boken dessutom är uppbyggd som en thriller, och i vissa delar lika spännande som en sådan, skadar inte läsupplevelsen.

Allt började i juli 2009 när en man knuffades mot sin död från ett höghus i Bredäng, en förort till Stockholm, och mordutredarna fann att den döde var mycket intresserad av våldsamt gruppsex med mycket unga kvinnor. Utredningen visade att en sådan brutal man fanns inom polisens egna led – Göran Lindberg, rektor på Polishögskolan och en man som profilerat sig som förkämpe för jämställdhet och motståndare till sexistiska kränkningar.

När detta stod klart för Trolle, som vikarierade som chef på City-polisens människohandelssektion i Stockholm, och hans närmaste medarbetare förstod de att sekretess var av nöden och en liten arbetsgrupp organiserades. Var det sant eller kunde misstankarna avfärdas? Lindberg hade som hög chef inom polisen ett omfattande kontaktnät och det var viktigt att ingenting läckte ut. Om det kom fram att polischefen utreddes för grov våldtäkt skulle locket kunna läggas på och medlemmarna i arbetsgruppen riskerade att få sina karriärer kvaddade. Ett utomstående organ man vågade informera var Säkerhetspolisen som lovade hjälpa till.

Trolles berättelse om spaningarna – interfolierad med hans egna bekymmer med gravid hustru – är en (naturligtvis) initierad och spännande historia om ett mycket uppseendeväckande fall i svensk kriminalhistoria. Aldrig tidigare hade en så högt uppsatt polis blivit avslöjad med att ha begått så grova brott.

Den nyblivne pensionären Göran Lindberg greps den 25 januari 2010. Då var han på väg att träffa en 14-årig flicka från Dalarna. Henne hade han fått kontakt med på nätet. Domen blev sex år och sex månaders fängelse för bland annat misshandel, grov våldtäkt, köp av sexuell tjänst, försök till köp av sexuell tjänst, medhjälp till köp av sexuell tjänst och koppleri. Totalt fälldes han på 17 av 23 åtalspunkter. I Hovrätten sänktes hans straff till sex års fängelse. Nu är han återigen ute och kanske kan boken kännas som om mannen därmed får ett extra straff genom att ljuset åter faller på honom. Men med tanke på Lindbergs track record är det kanske inte så mycket att hänga upp sig på.

KJELL E. GENBERG

Jonas Trolle

Jonas Trolle. Foto Sara Appelgren

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22