JAG VAR PRECIS SOM DU

Jun 28th, 2016 | By | Category: 2016-06 juni, Recension

Omslag till Jag var precis som duAv Negra Efendić
Natur och Kultur, 2016
ISBN 978-91-27-14130-8, 285 sidor

I början av 1992 nådde inbördeskriget på Balkan byn Bresovo Polje i nordöstra Bosnien. Den etniska rensningen tog sin början, granne vändes mor granne. I Jag var precis som du skildrar Negra Efendić händelseförloppet genom en mycket ung flickas ögon. I skolan hade hon lärt sig att Jugoslavien var ett land och den man som såg till att de så skulle förbli var livstidspresidenten Josip Broz som tagit namnet Tito. Men allt hade förändrats nu. Det var krig och Negra Efendićs familj skingras. Hon kommer till Kroatien med flyktingstatus och när familjen kommer efter delar hon sina magra tillgångar med dem innan de tar sig till Sverige och Huskvarna. Där lär hon sig att det finns svenskar som är mycket fientliga mot utländska nykomlingar. Hon lär sig också att svära och hälsningsorden på svenska. Mer ska hon inte behöva eftersom det är meningen att de ska återvända hem när kriget är över.

Inte heller så blir det. Nu bor andra i deras hus i Brezovo Polje.

Om denna flyktingsituation berättar Efendić, som nu är svensk journalist på Svenska Dagbladet, på effektiv tidningssvenska där vreden hela tiden pyr i bakgrunden. Hon berättar om nerbrända asylboenden, om olika flyktingförläggningar dit familjen slussas och om mat. På somliga ställen är maten oätlig och då skaffar man en kokplatta och samlat tomburkar för att kunna köpa föda. Andra ställen har god mat och måltiderna blir höjdpunkten i en enahanda tillvaro antingen man äter den mat som bjuds eller den från kokplattan. I den beskrivningen ligger humorn hela tiden på lur och de detaljer som bjuds är pregnanta. Och i där bak känns det hela tiden som att det finns en längtan hem till den gamla byn fast tillhörigheten saknas.

Den del av berättelsen som kommer från den mycket unga flickan känns nära och nervig. När den vuxna Negra Efendić tar över blir den mer analytisk. Allt slutar med att hon träffar en ung, nyss kommunplacerad 2000-talsflykting och berättar bokens titel Jag var precis som du för honom.

PER MAGNUSSON

Negra Efendić

Negra Efendić. Foto Sofia Runarsdotter

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22