JAG LÄT DIG GÅ

Jan 29th, 2016 | By | Category: 2016-01 jan, Recension

Omslag till Jag lät dig gåAv Clare Mackintosh
I let you go, 2014
Översatt av Mia Gahne
Lind & Co, 2016
ISBN 978-91-7461-481-7, 425 sidor

Det här är en ovanligt stark debutroman, skriven av en kvinna som arbetat inom flera olika rotlar hos den brittiska polisen. Jag lät dig gå har sin grund i en smitningsolycka med dödlig utgång som Mackintosh kom att utreda i början av sin poliskarriär.

Den handlar om Jenna Gray bor i Bristol tillsammans med den femårige sonen Jacob. En mörk och regnig novemberkväll är de på väg hem. Nästan framme släpper pojken taget om hennes hand och springer ut i gatan just som en bil kommer i rasande fart och det oundvikliga händer. Bromsar skriker, sedan en duns. Jacob ligger död på marken och bilföraren smiter medan Jenny gråter över sonens förlorade liv.

Efter denna personlig kris flyttar hon till en enligt belägen stuga vid kusten i Wales i hopp om att bygga upp sitt liv på nytt. Där sluter hon sig i sig själv, lever med det fruktansvärda minnet och undviker att skaffa vänner, något som får byborna som är hennes grannar att undra vad det är för konstig kvinna som kommit till deras trakt.

Under tiden hamnar utredningen om smitningen hos polisinspektörerna Ray Stephens och Kate Evans och deras arbete, tillsammans med Jenna Greys bearbetning av sitt öde, gör att Clare Mackintosh kan beskriva berättelsen ur flera perspektiv. Och hon gör det märkvärdigt bra och psykologiskt trovärdigt.

Det är en polisroman, där författaren till fullo utnyttjar sin tidigare yrkeskunskap och kännedom om polisers vardag både i arbetet och utanför. Detta manifesteras inte minst i beskrivningen av den erfarne inspektör Stephens hemliv och får den intensiva intrigen att tätna ytterligare. Kate Evans har också ett bagage med dig. Efter en tid ser det ut som om Jenna Gray är på väg att hitta kärleken men när hennes förflutna är på väg att yppas verkar lyckan långt borta igen.

De första två tredjedelarna av boken är ett sällsamt nöje att läsa men mot slutet börjar nagelbitandet och upplösningen lovar jag att du aldrig kunde ana dig till.

Clare Mackintosh arbetade som polis i tolv år. För fem år sedan lämnade hon yrket för att arbeta heltid som frilansjournalist och konsult inom sociala medier. Hon är bosatt i Cotswolds, England. Boken Jag lät dig gå påbörjades 2012 och avslutades samma höst.

BARBRO LINDBORG

Clare Mackintosh

Clare Mackintosh. Foto SmartPhotography

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22