JAG KRÄVER ATT NI LÄSER VAKET OCH LÅNGSAMT Samtal med författare

Jan 14th, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag till JAG KRÄVER ATT NI LÄSER VAKET OCH LÅNGSAMT Av Andreas Ekström
Atlas Vintage 2010

Andreas Ekström, som arbetar på Sydsvenska Dagbladets kulturredaktion, har i fem års tid samtalat med olika människor inom den så kallade kulturella sektorn. I denna lilla bok (under 200 sidor) har han samlat de artiklar som han anser vara bäst.

Han håller sig långt borta från underhållningslitteraturen, även om författare som Peter Englund och Ulf Lundell emellanåt kan vara riktigt underhållande. Om de flesta (om inte alla) har även andra tidningar än Sydsvenskan haft artiklar och de fråga-svarintervjuer i Jag kräver att ni läser vaket och långsamt skiljer sig inte värst mycket från dem lag läst i dessa blad. Författarna (Imre Kertèsz, Bodil Malmsten, Nina Björk, Peter Englund, Åsa Linderborg, Ian McEwan, Klas Östergren, Horace Engdahl, Ulf Lundell, Juli Zeh, Jonas Gardell och Jacques Werup) är varumärken som vet hur de ska vårda sin image i intervjusammanhang.

Andreas EkströmDet stycke som jag fann intressantast var samtalet med kocken och TV-personligheten Anthony Bourdain. För det mesta zappar jag bort matlagningsprogram men Bourdains brukar jag titta på. Han är alltid intresserat raljant. Så även här. Som den ende med distans till sig själv (och det påståendet inkluderar Ekström) blir han den trovärdigaste av alla.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22