JAG ÄR DIN SKUGGA

Apr 2nd, 2018 | By | Category: 2018-04 apr, Recension

Omslag till Jag är din skuggaAv Camilla Way
Watching Edie, 2016
Översatt av Ylva Stålmarck
Lind & Co, 2018
ISBN: 978-91-7779-095-2, 267 sidor

Servitrisen Edie är i 30-årsåldern, ensamstående och ska till att föda. Hon lever ett obemärkt liv men har en fruktansvärd hemlighet i sitt förflutna som fick henne att avbryta kontakten med sin mor och flytta hemifrån. Ännu viktigare: hon skar också av alla band med Heather, bästa vännen i 17 år som också hörde ihop med hemligheten. Det är knappast troligt att Edie är kapabel att ta hand om det kommande barnet då hon har symptom som tyder på förlossningsdepression.

Då dyker Heather oväntat upp, erbjuder sig att flytta in och hjälpa till med den nyfödda Maya – ett erbjudande som det inte går att tacka nej till. Men när depressionen börjar gå över ställer sig Edie frågan vad Heather egentligen vill och varför hon dykt upp efter alla dessa år.

I återblickar berättas om Heathers tonårstid medan Edies historia relateras i nutid. De olika infallsvinklarna gör att sympatin för Edie stiger och sjunker medan man allt bättre förstår hennes rädsla för Heather som, trots allt, beskrivs ganska vänligt.

Det blir en intrikat historia om kvinnlig vänskap och kvinnligt förräderi och som sådan en rysligt spännande psykologiskt trovärdig berättelse. Camilla Way hanterar dualiteten hos de två huvudpersonerna både listigt och skickligt allt medan läsaren försöker grunna ut vad som egentligen är på väg att hända. Det är inte precis rock’n’roll men här finns i alla fall både sex och droger.

Camilla Way har tidigare jobbat som redaktör och journalist för tidningar som Elle och The Guardian, men är nu författare på heltid.

LENA JEPPSSON

Camilla Way

Camilla Way. Foto Andrew McRae

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22