JAG – CARL LARSSON

Aug 3rd, 2011 | By | Category: 2011-8 aug, Recension

Omslag till Jag, Carl LarssonAv Per I Gedin
Albert Bonniers 2011
ISBN 978-91-0-012574-5, 527 sid

Per I Gedin är en kunnig man när det gäller att skildra kulturpersonligheters liv. Han har tidigare uppmärksammats för sin beskrivning av förläggaren Karl Otto Bonniers tid och värld och biografin om den legendariske författaren Verner von Heidenstam Nu har han tagit sig an konstnären och sällskapsmänniskan Carl Larsson.

Huvudpersonen framställs som en arbetsmyra, mån om att älskas av sin omgivning, rädd för konkurrens och medelpunkt i dåtidens kulturella liv.

Han föddes fattig 1853, något som först gjorde honom till svärmisk arbetarkramare för att sedan svänga över till andra sidan. Larsson tog strid mot konstnärsetablissemanget för att småningom bli dess frontfigur. Han var alltså en självmedveten men ack så komplicerad konstnär och människa som detaljerat beskrivs av Gedin.

Per I GedinFörfattaren gör att man ganska lätt och mycket ingående kan följa hans personliga och konstnärliga utveckling. Bekantskapen med August Strindberg beskrivs ingående. Breven dem emellan var känslosamma till en början innan allt tycktes svalna.

Han startade sin konstnärskarriär som akvarellmålare i franska Grez, blev känd illustratör, sedermera också porträttskapare och monumentalmålare – för att bli känd för hela svenska folket som mannen från Sundborn som tillsammans med sin hustru Karin levde i en idyllisk storfamilj som dokumenterades i detalj i bilder som hänger och har hängt på de flesta väggar i detta land.

Hustrun var av egen kraft en konstnärsbegåvning och den erkändes av Carl men han lät henne aldrig utvecklas utan fick stanna hemma och sköta barnen – och konstnären. Men hon fick hjälpa till att göra den blott artonåriga epoken Sundborn till ett svenskt ”nationalhem”.

Carl Larsson tjänade omåttliga summor pengar men var för det mesta pank.

Gedins skildring av denna tids superkändis tycks vara slutgiltig. Han har vänt på varenda sten och torva och verkar ha hittat någonting under dem alla. Redovisningen är otadlig.

PER MAGNUSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22