JACOBS VÄRLD

Oct 4th, 2011 | By | Category: 2011-10 okt, Recension

Omslag till Jacobs världAv Jodi Picoult
House rules 2010
Översättning Anna Sandberg
Lind & Co 2011
ISBN 978-91-7461-037-6, 512 sidor, inb

Först: Lite vet jag ju om Aspbergers syndrom.

Men: Någon expert är jag inte.

Jag tror inte att författaren är det heller, men noggrann research har hon gjort, det vittnar det långa tackavsnittet i slutet om. Så för läsaren som inte själv har förstahandskunskaper känns berättelsen sann. Så här måste det vara både för den som är en aspergerperson, för föräldrar och syskon och för omgivningen.

Jodi PicoultDetta är inte en deckare eller thriller i vanlig mening, snarare en berättelse om hur ett sådant handikapp, funktionshinder, påverkar alla i närheten.

Jacob är 18 år, går sista året i skolan, har mycket hög intelligens men är en mycket typisk aspergerperson. Han är fullständigt uppslukad av kriminalvetenskap och i den lilla stad där han bor vet han mer än den ende kriminalaren på orten, och lyckas i sin första kontakt med honom på en misstänkt brottsplats (Jacob har en polisscanner) påvisa att den döde dött en naturlig död.

Hans hobby är att arrangera brottsplatser hemma som hans mamma ska lösa.

Pappa klarade inte av sonens problem och har nu en ny familj långt därifrån. Jacob, hans mor och yngre bror (som inte heller har det lätt som bror till skolans knäppgök) sliter för att klara vardagen.

Allt ställs på ända när Jacobs lärare i social träning, en ung studentska, försvinner och sedan hittas mördad (med Jacobs hjälp). Inte ens hans mor kan hålla tanken ifrån sig att sonen kanske är en mördare.

Berättelsen har stycke för stycke olika berättare, Jacob, lillebror, mamma, utredande polis, den advokat som ska försvara Jacob när han an klagas för mordet. Det skulle kunna bli splittrat men författaren lyckas hålla ihop alltsammans. Det mynnar ut i en lång domstolssekvens. Det blir väldigt spännande, men det är inte bara frågan om vem som gjorde det och hur det gick till utan också hur de olika personerna påverkas och får förändrade relationer. När boken är slut vill man gärna veta hur det ska gå för alla inblandade.

Jag var skeptisk när jag började, men blev allt mer fascinerad. En underhållande berättelse som förhoppningsvis kan lära oss att människor kommer i många olika skepnader.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jodi Picoults webbplats: http://www.jodipicoult.com/index.html

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22