JACKDAWS

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

By Ken Follett
Macmillan 2002

Jackdaws är det engelska ordet för den svarta kajan och är mycket väl valt med tanke på att den här thrillern handlar om de heroiska insatser som ett stort antal kvinnliga hemliga agenter gjorde under andra världskriget. Deras gärning har ofta fått komma helt i skymundan av sina manliga agenters agerande.

En grupp kvinnliga agenter arbetar i Frankrike strax innan D-dagen. De har fått på sin lott att förstöra, totalförstöra, en mycket viktig tysk telefonväxel i nordvästra Frankrike strax väster om Reims. Gruppen leds av Flick Clairet, som är en ung och vacker engelsk agent med stor erfarenhet av liknande uppdrag. Visserligen misslyckades hon nyligen, men nu måste hon lyckas med den lilla grupp hon på mycket kort tid fått ihop.

Allt tar sin början endast 10 dygn före D-dagen, den 6 juni 1944, och Ken Follett har skrivit en thriller som har allt, dvs. spänning, kärlek, våldsam action och bra bakgrund. Naturligtvis är det en rätt schablonartad historia med stora överdrifter. I verkligheten hade denna otränade grupp av kvinnor inte klarat sig många timmar på fransk mark, men vad gör väl det.

Jag tror dock att Folletts avsikt med denna thriller har varit att hedra alla de kvinnor som gav sina liv under detta svåra skede av kriget. Det var många som fick göra det för att på det sättet rädda Europa åt efterlevande generationer.

Kanske borde Ken Follett ha sparat lite på bokens många tortyrscener. Men tydligen ska det vara så och man kan jämföra detta med många av dagens deckare med alla obduktioner som skildras i minsta detalj.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22