IVANS KRIG Liv och död i Röda armén 1939–1945

May 18th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till Ivans krigAv Catherine Merridale
Ivan’s War. The Red Army 1939–1945. 2006
Översatt av Kjell Waltman
Historiska Media 2010

Istället för att, som andra krigshistoriker, berätta om det historiska förloppet har professor Catherine Merridale vid Londons universitet skrivit om de oftast anonyma männen och kvinnorna i den sovjetiska Röda armén. Resultatet är mycket intressant, det ska tydligen en kvinna till för att få ett annat perspektiv än det vanliga på Andra världskrigets östfront. För krigets förlopp var striderna där – åtminstone efter det tyska nederlaget vid Stalingrad – viktigare än de flesta på västfronten, även om dessa är mer kända.

Catherine MerridaleSovjet förlorade tre gånger så många soldater som tyskarna (8,6 miljoner) och 27 miljoner medborgare i Sovjetunionen dog under kriget. De amerikanska och brittiska förlusterna uppgick under samma tid till lite över 500.000 man.

I den sovjetiska – och senare den ryska – historieskrivningen var deras soldater hjältar som av osjälviskhet och fosterlandskärlek offrade sig för att bekämpa Hitlers fascism. I ryska historieböcker finns inget om lössen och eländet, om våldtäkter och om straffbataljoner som rusade fram genom minfälten, uppmuntrade av att ha kulsprutor riktade mot deras ryggar för att användas om de visade tecken på att vilja retirera.

För Sovjets del började kriget katastrofalt. Stalin hade rensat ut kapabla officerare och i stort sett befann sig krigsmakten i kaos. Men efterhand lyckades man få ordning på både materiel och manskap (ofta med hot och våld) och efter Kursk, där landets T34-stridsvagnar blivit många och kommit på plats, kunde marschen mot Berlin fortsätta till det för tyskarna bittra slutet.

Merridale använder en stor del av boken till att avslöja de propagandamyter som fortfarande är i svang i det väldiga riket (som inte är lika väldigt längre). De bejublade partisanerna plundrade folket i den räjong där de verkade och stred knappast av kärlek till land och regering, snarare av skräck för tyskarna.

Somligt verkar dock rätt ambivalent. På sina ställen skriver hon om att hemliga polisens underrättelsetjänst utgjorde ett skräckvälde för både soldater och civila för att senare intyga att deras aktiviteter var nödvändiga.

Men det är en randanmärkning. I stort är boken intressant, lärorik och ett komplement till det som skrivits av storsäljaren inom området, Antonym Besvor.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22