ISTIDER och BLINDGÅNG

Jun 21st, 2016 | By | Category: 2016-06 juni, Recension

Jag har skrivit 112 böcker, mestadels deckare. Jag recenserar kriminallitteratur och sitter i Svenska Deckarakademins jury för årets bästa översatta bok. Det senare uppdraget brukar innefatta kring etthundra volymer på upp till 600 sidor — ett mastodontiskt jobb! Tillsammans får all denna deckarverksamhet mig att fundera över bokskrivandets och författandets mekanismer.

För flera tusen år sedan satt människor kring eldar och åt kött från något nerlagt djur. Någon gång dök en hungrig och hjälpsökande främling upp och tiggde en bit mat. Oftast blev sådan utbölingar ihjälslagna men det fanns ett knep som kunde funka. Gästen berättade en rysligt spännande historia och så länge hans berättelse fungerade fick han stanna.

Sheherazade räddade på samma sätt sitt liv genom att natt efter natt berätta sagor för den mordiske konungen Sharirar som tänkte avrätta henne, men uppsköt detta när flickan inte blev färdig med sagan innan gryningen kom.

Både främlingen vid elden och Sheherazade berättade för att få behålla livet. Så berättar också en riktig författare. Är sagan för klen dör han som författare, får inte sina böcker utgivna. För en författare som vill överleva gäller att verkligen ha något att förtälja. Har hen inte det hjälper det ej med listiga cliffhangers, matiga transportsträckor eller pigga överraskningar. Det är själva berättelsen, som rar läsaren att stanna kvar i boken och vända blad på blad.

Under mitt läsande för 2016 års utländska nomineringar i Svenska Deckarakademin har jag mött ett par berättare som fjättrat mig i soffans bästa läshörna.

Omslag till IstiderISTIDER
Av Fred Vargas
Temps glaciaires, 2015
Översättning av Cecilia Franklin
Sekwa förlag, 2016
ISBN 9789187648526, 452 sidor

Fred Vargas Istider är en märklig bok som bl a innefattar besök på en dimmig ö utanför Islands kust. Där sägs en levande död demon härja. Även den gamle franske revolutionären Maximilien Robespierre (1758–94) tycks spöka. Normalt kan jag tycka att deckare med så spektakulära ingredienser tar upp min tid i onödan, men här håller berättandet allt fräscht och aptitligt.

Ska man på semester är det en god investering att försäkra sig mot regn och trista släktingar med dessa 452 sidor!

Fred Vargas

Fred Vargas. Foto Louise Oligny

Omslag till BlindgångBLINDGÅNG
Av Jørn Lier Horst
Blindgang, 2015
Översättning Cajsa Mitchell
Lind & Co, 2016
ISBN9789174615517, 438 sidor

En av årets klart bästa böcker är Blindgång. Jørn Lier Horst är redan rikligt belönad. Han har fått Glasnyckeln, Rivertonpriset och i Sverige vunnit tävlingen om Årets bästa översatta deckare.

Jag har ju själv fått priset för årets bästa svenska deckare två gånger i rad och tycker att det ska kunna vara möjligt få pris flera gånger. Årets bok av Horst är så bra att den bör vara med i diskussionen. Han är också en BERÄTTARE som rycker med en och gör att man fortsätter att lyssna och inte slår ihjäl den främmande mannen vid lägerelden.

Sofie Lund har ärvt ett hus efter sin morfar. Hon har fått en nyckel till huset och ger sig av till det med sin lilla dotter. Det går lätt att vrida om nyckeln i låset och luften hon möter luktar rent och fräscht. Men huset hon går in i bär på många mörka hemligheter. Här föll hennes beryktade morfar mot sin död, här förvarar han hemligheter i sitt låsta kassaskåp och här känns det som om hans onda ande finns kvar i atmosfären.

Jorn Lier Horst har en bakgrund som utredare vid polisen i Vestfold. Det märks – hans polisrutin är professionell. Samtidigt briljerar han inte med den och låter den dränka allt annat. Berättelsen innehåller många askar med mystiskt innehåll och det ger spänning åt historien. Vad hände t ex med taxibilen som försvann och sedan dök upp i en lada?

För min del tycker jag att Horst är Nordens bäste kriminalförfattare efter det isländska geniet Arnaldur Indriðason. Horst är en fascinerande berättare, kan sin polisrutin och skildrar människor så att de lever och andas. Frågan är om inte detta är årets bästa till svenska översatta kriminalroman.

JEAN BOLINDER

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst. Foto Christian Elgvin

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22