ISKALLT VÅLD

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Ulf Broberg och Peter Lundström
Kalla Kulor 2005

Uppsalaförfattarna (en polis och en radiojournalist) har skrivit en svensk terrorthriller. Det här är en hårdkokt historia av högsta potens. Den rivstartar med att Sveriges justitieminister och hans två livvakter från SÄPO brutalt mördas och sedan eskalerar det enligt den gamla filmmogulregeln ”börja med världens undergång och jobba dig upp till ett klimax”.

Romanen är skriven i en slags rapportform med noggranna plats- och tidsangivelser. Hjältarna är ett poliskollektiv ( inte alla poliser är hjältar, dock) och läsaren matas med myndighetens interna förkortningar, De är säkert alldeles riktiga, men vi som aldrig varit poliser eller ens gripna, blir alldeles yra efter en stund.

Men det är förvisso spännande och brottsskildringarna har drag av Jan Guillou. Broberg och Lundström sparat inte på krutet – här kapas ett tåg under Arlanda, bomber sprängs och kulor flyger och innan allt är över har marinens kanoner tvingats gripa in.

En av bokens huvudteser är att ”detta skulle kunna hända här”. En annan är att man inte kan lite på folk, vare sig de är poliser eller civila.

LOTTA BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22