ISAD

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Recension

av Ray Shell
Iced 1993
Översatt av Hans Berggren
Forum 1994

Först och främst ska sägas att det här inte är någon spänningsroman i vanlig mening. Det hindrar inte att Deckarakademin. som gärna bort ser från den kvaliteten i sina bedömningar, kunde ge den ett pris. Kanske som ”årets mest skakande”.

Isad är en skildring av en amerikansk knarkares liv. Till yttermera visso är berättaren svart och lever i ett hopplöst storstadsgetto. Det tar ett tag innan boken blir skakande. I de första tre fjärdedelarna av texten, i jagform och rapstil, är det idel solsken för Cornelius Washington. Han röker, sniffar, crackar och kopulerar. Allt går som på räls. Han gör t.o.m. något av en karriär inom grammofonbranschen. Handlingen är enkel. Och lite tråkig. Det man i stället njuter av är språket, stilen. Översättaren Hans Berggren har lyckats utomförträffligt med överflyttningen.

I den sista fjärdedelen djupnar texten. En missbrukare framträder isande klart. När man lägger ifrån sig boken, fryser man själv.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22