IRENAS BARN Den sanna berättelsen om en kvinnlig Schindler

Nov 20th, 2017 | By | Category: 2017-11 nov, Recension

Omslag till Irenas barnAv Tilas J. Mazzeo
Irena’s Children. The Extraordinary Story of the Woman Who Saved 2500 Children from the Warszaw Ghetto, 2016
Översatt av Kjell Waltman
Massolit Förlag, 2017
ISBN 978-91-87785-47-4, 413 sidor

Historien om Irena Sendler (1910–2008) begravdes under tiotals år, faktiskt ända fram till 90-talet, av den kommunistiska ledningen i Polen. Man kan ställa sig frågan varför eftersom denna socialarbetare räddade över 2.500 judiska barn från att hamna i nazisternas dödsläger. På det viset räddade hon fler än den mycket mer berömde Oskar Schindler.

När tyskarna började deportera människor till koncentrationslägrens gaskammare hade Sendler redan smugglat in medicin och mat till gettot i Warszawa dit hon tack vare sitt yrke hade tillträde, och nu gömde hon tusentals barn i säckar, väskor och till och med likkistor för att smuggla dem förbi alla kontrollstationer. Om hon upptäckts hade det betytt döden. På utsidan fick barnen nya namn och identiteter men deras riktiga namn skrevs ner på cigarrettpapper som sparades i ett nergrävt kärl.
Sendler hoppades att barn och föräldrar skulle kunna återförenas efter kriget men i själva verket dog de flesta av släktingarna av Zyklongasen i lägrens duschar.

Tilar J MazzeoI sitt researcharbete inför boken har Mazzeo finkammat arkiven och intervjuat överlevare. Irena studerade vid universitetet i Warszawa när hon återupptog bekantskapen med den radikale judiske advokaten Adam Celnikier och de blev ett kärlekspar trots att båda var gifta på var sitt håll. När kriget kom gömde hon honom och började delta i motståndsarbetet. Det var till stor del beroende på detta motstånd som repressionen i Polen blev så brutal. Det var vid denna tid som hon började rädda barnen i det överbefolkade gettot. De fördes ut till väntande säkra hus och lägenheter, ibland gömda i olika föremål, ibland smugglade genom avloppssystemet.

Sendler gav inte upp trots alla svårigheter och likt de flesta andra som räddade judar under kriget önskade hon att hon kunnat göra mycket mer. Berättelsen om henne är både förskräckande och fascinerande. Mazzeo beskriver frustrationen och rädslan på ett hårresande och gripande sätt. Hennes text accentueras av det bildsjok som finns med i boken.

Tilar J. Mazzeo bor i Kanada, närmare bestämt i Saanichton, British Columbia, med make och bonusbarn. Irenas barn är hennes första bok på svenska men denna professor i engelska vid Colby College i Maine har skrivit flera faktaböcker av vilka flera legat på New York Times bästsäljarlista.

INGER STRANDBERG

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22