INTERVJU MED EN SERIEMÖRDARE
Aug 21st, 2014 | By ansvarig | Category: 2014-08 aug, RecensionAv Kalle Segerbäck
Hoi förlag, 2014
ISBN 978-91-7557-906-1, inb, 503 sidor
Detta är ingen reportagebok, trots författarens bakgrund som dokumentärfilmare. Det är en roman om en journalist som ska skriva en reportagebok om en seriemördare. Berättelsen är alltså den bok som huvudpersonen eventuellt ska skriva, eller har skrivit.
Det blir en bok med många vändningar, mycket fakta om seriemord, om juridik och etiska frågeställningar. Och både en deckargåta och många thrillerinslag.
Författaren har lyckats mycket väl med att inte ha någon tydlig miljöskildring. Vi befinner oss alltså i ett land som aldrig presenteras med personer som har namn som kan dyka upp på många platser. Och platserna som figurerar har inga namn. Först tror man att det nog är USA, men så finns en uppgift om en förmögenhet, i euro.
För historien spelar det ingen roll. Men Sverige är det inte för så slutna är inte våra högsäkerhetsfängelser.
Huvudpersonen är alltså medelålders och ganska framgångsrik frilansjournalist och författare. Han får ett erbjudande: välkommen att intervjua den värste seriemördaren som sitter på livstid. Mannen har ensam tagit livet av 32 personer, vilket han erkänt och dömts för, men har ganska säkert ytterligare liv på sitt samvete. Dessutom har han i fängelset lyckats mörda en medintern. Därför sitter han nu extremt isolerad. Men han vill berätta sin historia.
Inte för att urskulda sig. Han tar helt och fullt på sig ansvaret för det han gjort. Alla han dödat var kriminella, pedofiler, serievåldtäktsmän, organiserad brottslighet som sysslat med trafficking. Och som frikänts på olika grunder av domstolar.
Det finns poliser som inte helt ogillar vad han gjort, och många i allmänheten som förstår. Det handlar inte om hämnd, säger han, utan att han bestämt sig för att mänskligheten är bättre utan vissa individer. Och han insåg att han skulle åka fast, och därför erkände han och avstod från försvar.
Men talar han sanning? Heter han verkligen det han säger sig heta? Intervjuaren undrar men charmas också.
Boken sönderfaller i några olika delar. I början mycket resonemang och rätt och fel, juridik och etik. Senare mer klassisk privatdeckarspaning och mot slutet thrilleraction. Ändå hänger det ihop.
Jo, jag blev fascinerad av den här boken. Den var inte alls vad jag väntat mig, mycket mer komplex. Mer om gåtorna kan jag inte säga, men alla får svar.
Det är en tjock bok och visst kan man alltid stryka, men här fyller avsnitt som är mångordiga sin funktion i helheten.
En ovanlig deckarvariant, en bra debut.
LEIF-RUNE STRANDELL
Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22