INTE ENSAM PÅ STRANDEN

Dec 8th, 2013 | By | Category: 2013-12 dec, Recension

sidorOmslag till Inte ensam på strandenAv Ulla Högström
Pärlförlaget 2013
ISBN 9789163732256, danskt band, 329 sidor

Det är inte tvunget att ha ett mord i en deckare. Det har Ulla Högström förstått. Hennes andra kriminalroman handlar om spritsmuggling och innehåller för övrigt en måttlig mängd våld och hot. En ganska snäll bok alltså. Två tämligen vanliga kvinnor är huvudpersoner, Göteborgspoliserna Karin och Lisa. De har lagom mycket relationsproblem och lagom mycket skinn på näsan för att själva ge sig in och lösa brott.

Karin är på semester i Bohuslän och upptäcker några spritsmugglare. Hon ringer sin kamrat och tillsammans bestämmer de sig för att avslöja ligan. Fullständigt osannolikt naturligtvis, att utan någon som helst sanktion eller uppbackning spana och ge sig in i närkontakt med smugglarna. Att de efteråt får massor med beröm istället för att bli suspenderade bär lika lite verklighetens prägel.

Men eftersom de är cowboys, eller snarare Kalle Blomqvistare, fungerar det ändå. Hela boken är för övrigt mer som en ungdomsroman, som en Fem-bok. Språket är ganska naivt, liksom dialogen. Författaren har en bra hand med sina miljöbeskrivningar, men tyvärr är det alldeles för få sådana. Att hon sedan emellanåt i ett och samma stycke blandar olika tempus kan nog mest ses som en brist på en professionell redaktör.

Ulla Högström är ingen ungdom, hon har säkert skrivit länge, men det är först nu som hon har fått sina böcker utgivna. Mysdeckare i västkustmiljö får säkert sina läsare, men det finns en del att förbättra.

NISSE SCHERMAN

Ulla Högström

Ulla Högström. Foto Jenny Johansson

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22