INNAN DU DOG

Sep 15th, 2012 | By | Category: 2012-09 sep, Recension

Omslag till Innan du dogAv Camilla Grebe & Åsa Träff
Wahlström & Widstrand 2012
ISBN 9789146220978, inb, 443 sidor

Jag har saknat deckarsystrarna Grebe och Träff. För två år sedan kom de ut med sin andra spänningsroman Bittrare än döden. Jag och många med mig gav den fina recensioner, och boken blev välförtjänt nominerad till årets bästa svenska kriminalroman. När de nu kommer med tredje delen om terapeuten Siri Bergman blir man inte besviken. De håller vad de lovat sedan sin debut.

Nu får vi följa med Siri bakåt i tiden. Hennes före detta man Stefan är död, han har eventuellt tagit livet av sig. Siri har hittat en ny sambo och fått barn med honom. När Siri börjar städa bland Stefans papper hittar hon saker som har en koppling med ett ouppklarat mord på Karlaplan i Stockholm. Siri blir besatt av att ta reda på sanningen om Stefan och om mordet som polisen inte lyckats lösa. Naturligtvis rör hon upp damm som gör att hon själv och andra är i fara.

Författarna lägger varken tonvikten på brottet eller på dess uppklarande. De fokuserar på Siris situation och på Stefan där läsaren får följa hans ungdomsår i en parallellintrig. Grebe & Träff växlar skickligt mellan nutid och 1988. Detta skapar en spänning som är långt mer nervkittlande än ren action. Hur Siri sakta förändras av sitt sökande och vad som hände Stefan och hans kamrater är själva kärnan i berättelsen.

Just personbeskrivningarna är författarnas styrka. Handlingen skulle egentligen kunna vara förlagd var som helst. Miljöerna är sidoordnade. Alla karaktärer får liv under deras pennor. Siri, hennes nuvarande man, Stefan och hans kamrater, alla finns de levande i läsarens huvud och gör att de dryga 400 sidorna snabbt är avverkade. Man blir bara så ofantligt nyfiken på hur det ska gå, och varför det blev som det blev.

Det finns nog en god chans att de får ytterligare en nominering av Svenska Deckarakademin till det finaste svenska priset.

NISSE SCHERMAN

Camilla Grebe och Åsa Träff

Camilla Grebe och Åsa Träff. Foto Sandra Qvist

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22