INGEN VÄG TILLBAKA

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Recension

Av Richard Greensted
Lost Cause, 1996
Översättning Nille Lindgren
Wahlström & Widstrand 1998

En bra handling kan skrivas på en tumnagel, har någon stor texttänkare sagt. Det stämmer ofta. Här är Greensteds: Ett barn kidnappas. På detta enkla tema spinns en framstående historia. I förlagsreklamen noteras att Greensted är någon sorts finanstjänsteman i Londons City och har skrivit fackböcker. I själva verket är han en mycket bra skönlitterär författare. Det märks att han har haft Ruth Rendell som inspiration: ibland är han till och med i nivå med henne.

Detta är en thriller som nalkas sitt ämne seriöst utan att bli tråkig. Hur hanterar ett par unga föräldrar att deras barn först försvinner några år och sedan hittas och ska återanpassas? Greensted skriver med mästerlig insikt: ibland är han nästan outhärdligt inträngande. Nille Lindgrens fina översättning bidrar utan tvivel.

I sista fjärdedelen dalar boken lite. Det svåraste som finns är att få till ett hållbart thriller-slut. I sin iver att dölja gåtans lösning låter Greensted sina personer bli en aning för pratiga. Han inför en del action också, som känns påklistrad. Personerna förlorar en del i trovärdighet i den upplösningskarusell Greensted snurrar upp farten på. Men Ingen väg tillbaka är ändå en utomordentligt bra och läsvärd psykologisk thriller.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22