INGA KELGRISAR, INGA STYVBARN

Jul 15th, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till Inga kelgrisar, inga styvbarnAv Cia Sigesgård
Kalla kulor förlag, 2014
ISBN 978-91-87049-48-4, inb, 392 sidor

På bokens omslag står det ”En folkhemsrysare”. Titeln är hämtad från ett uttalande av Tage Erlander om folkhemmet. Men hemmen i den här boken är minst av allt folkhemska, mest hemska.

Cia SigesgårdFörfattaren, som debuterar med den här boken, arbetar med fastigheter, förhoppningsvis inte med någon som liknar huset i boken.

En liten flerfamiljsfastighet, två lägenheter på bottenvåningen, två på plan 2 och en obebodd på tredje våningen. Fast där bor någon i alla fall, gömmer sig.

På bottenvåningen bor den svårt sjuke ungkarlen som (vågar jag avslöja) snabbt försvinner ur handlingen som levande, och Anna, med aspbergerdiagnos och svårt kontrollbehov.

På andra våningen familjen med mamma, styvpappa och två barn, och änkan Astrid och hennes 48-årige son som inte arbetar och som hon är rädd för.

Hon är lätt förvirrad och får besök av trevliga herrar som hon berättar sitt livs historia för. Fast herrarna är råttor och de blir bara fler och fler.

Det är dessa åtta plus den nionde hemliga boende överst som allt rör sig kring, plus några bifigurer som poliser, Annas psykolog och föräldrar.

Det är mycket elände samlat, det sker mord, misshandel, hemfridsbrott, olaga intrång, plus en rad sanitära olägenheter.
Folkhemsrysare, nja inte mycket till folkhem, men rysare är det. Både ur vanlig thrillervinkel men också, och inte minst, hur man med hjälp av råttor tar hand om ett lik.

Jag var lite avvaktande när jag började läsa, men greps allt mer av människoödena, främst Anna och den misshandlade unge sonen i alkoholistfamiljen.

Eftersom jag levt med ett par tama råttor vet jag att de kan vara väldigt keliga och trevliga djur, och jag har också haft den mindre trevliga upplevelsen av riktigt nedsmutsade bostäder så vill jag inte säga att de boende i huset är helt osannolika. Min invändning där är att nog borde fastighetsskötaren reagerat tidigare på den vedervärdiga lukten från en av lägenheterna. Jag hoppas att den fastighetsägande författaren reagerar snabbare på om sådan odör sprider sig i hennes fastigheter.

Och jag hoppas att hon skriver en bok till.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22