IN I MINSTA DETALJ

Jul 16th, 2017 | By | Category: 2017-07 juli, Recension

Omslag till In i minsta detaljAv Kristin Emilsson
Lind & Co, 2017
ISBN 978-91-7661-700-9, inbunden, 353 sidor

Det här är författarens tredje roman, av förlaget klassad som feel-good. Varför de skickat den till oss som främst (men alls inte bara) ägnar oss åt deckare och annan spänningslitteratur,kan man undra. En gissning är att här finns en gåta och en hel del spänning, även om det är långt till mord (men mot slutet så…)

I början är det inte så mycket feel-good, mer bekymmer och oro, båda vad gäller personliga relationer och sådant som (tydligen) bekymrar unga par i hipster-Stockholm, renovering av dyr vindsvåning, provsmakning av alla nya ölsorter, jämförelser med bästa vännernas liv.

Det är frilansande grafiska designern Freja som berättar. Hon är gift med läkaren Anton som hela tiden vill planera framåt och inte se bakåt. Men så kommer ett telefonsamtal: Antons far har dött. Han verkar inte bry sig, och Freja inser att hon vet nästan ingenting om hans liv innan de träffades. Nej, han ska inte åka till begravningen, han undvek sedan många år kontakten med pappa.

Han ändrar sig, åker ensam, för att samtidigt kunna hälsa på sin dementa mor, boende på vårdhem.

Kommer inte tillbaka, så Freja åker ner till den lilla glasbruksstaden i södra Småland och upptäcker helt nya sidor av makens liv. Nu passar det med tacokväll och karaoke tillsammans med gamla skolkamrater som blivit kvar i staden som förlorat allt hopp sedan glasbruket lades ner, och där man säger att det var Antons pappas fel.

Huvuddelen av berättelsen utspelar sig alltså i en småstad på dekis. Är det en  ny trend? Marie Bengts förlade sin debutpusseldeckare till en småort i Småland (på 50-talet), och Lina Bengtsdotter  låter sin debut utspela sig i Gullspång.

Det blir bra, lättsam underhållning med viss psykologisk skärpa och social satir, både vad gäller storstad och småort. Språket flyter och de små och lite större gåtorna håller ens intresse uppe, trots att jag knappast är den primära målgruppen.

Det är en historia som skulle skulle kunna vara en utmärkt grund för en romantisk komedi med lite svärta, som film eller tv-serie.

Som kollega Nisse Scherman ibland skriver: det är skönt att blanda deckare med lättsam underhållning. När den är bra, alltså.

LEIF-RUNE STRANDELL

Kristin Emilsson

Kristin Emilsson. Foto Eva Lindblad

Författarens webbsida: http://www.kristinemilsson.com

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22