IMPERIUM KRÖNIKAN OM ROM – 1

Apr 30th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Imperium

Av Robert Harris
Imperium 2006
Översatt av Leif Janzon
Forum 2009

Innan Harris började skriva om de urgamla staterna i Italien åstadkom han flera thrillers med knytning till andra världskriget – Faderland (1993), Enigma (1997) och En ängel i Archangelsk (2000). Hans första bok i serien Krönikan om Rom är en riktig äventyrsskröna. Imperium handlar om vältalaren Marcus Tullius Cicero beskriven av hans sekreterare och slav. Tiden är mellan åren 70 och 50 före Kristus och Rom är fyllt av politiska intriger, maktmissbruk, korruption och översitteri där personer som  Caesar, Crassus, Pompejus och Catilina deltar i allt dubbelspel av hjärtans lust.

Robert Harris

De flesta tycks vara skitstövlar av gudarnas nåde (jfr det som förre Monty Python-medlemmen Terry Jones skriver i Barbarer), men icke så juristen Cicero som redan från början tar sig an att försöka fälla Gaius Verres, en korrupt ståthållare på Sicilien. Ett gott uppsåt som skapar farliga och högt uppsatta fiender.

Klokt nog framställs hjälten Cicero inte endas som god, han är dessutom äregirig och boken (som har dagboksform) följer hans slingrande väg till målet som är att bli konsul, titeln på den som har högsta makten i Rom.

En motspelare är den sluge Caesar som vet hur man ska intrigera sig fram till den ultima makten genom att föra krig mot barbarerna, det vill säga alla som inte var medborgare i Rom.

Det här är historia på ett lättsamt vis, där inte allt är sanning men skulle kunna vara det. Jag ser faktiskt fram mot Krönikan om Rom, del två.

PER MAGNUSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22