IDEALISTEN

May 19th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Idealisten

Av Thomas Bodström
Norstedts 2009

När förre socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström 2008 debuterade som deckarförfattare med romanen Rymmaren, där den vidlyftige advokaten Mattias Berglund och den misslyckade (borgerliga, naturligtvis) justitieministern Gerd Lundin, introducerades, sågades förstlingsverket jäms med fotknölarna i de flesta fora, inklusive Dast Magazine.

Vad ska man då säga om opus nummer två i genren? Tja, den tar upp ämnen i tiden – betydelsen av integrering och vikten av att kvinnor inte utsätts för misshandel – och det ska sägas att berättandet är bättre än i nummer ett. Men inte mycket. Det är lite svårt att hitta någon sammanhängande intrig och särskilt spännande är det inte heller att läsa om de idioter som är anställda av polisen eller invalda i vår riksdag.

Thomas Bodström vet mycket om rättsskipning, rättsväsende och politik, han har ju länge arbetat som advokat på fältet och som minister i de högre politiska sfärerna. Det borde ge honom behörighet att skriva romaner med kriminella och politiska inslag.

Nu är han ”bara” riksdagsman och socialdemokraternas talesman för de unga. Detta är tydligen inte alltför betungande eftersom han hunnit med att skriva två relativt feta deckare på sistone.

I Idealisten mördas en ung politiker med invandrarbakgrund och givetvis misstänks folk från Sverigedemokraterna. Men allt är inte vad det synes vara och till Bodströms heder ska sägas att han inte förvandlar de egna – alltså sossarna – till dem som bär godhetens fana högst. På vissa ställen kan man till och med få för sig att han driver med det egna partiet och med sig själv. Men å andra sidan tycks han driva med alla. Journalister, poliser, advokater och politiker tycks vara ett enda pack, vilket kan vara sant i enskilda fall, men knappast i stort.

Att Bodström inte gillar journalister (trots att de måste finnas där om politiker ska få ut sitt budskap) är förståeligt. Han har i intervjuer sagt att han varit måltavla och spottkopp för pressen i närmare ett decennium, så jag missunnar honom inte att ge igen. Han har också sagt att om Socialdemokraterna återkommer till regeringen kan han knappast fortsätta att skriva romaner. Något att ta upp i den kommande valrörelsen?

PER MAGNUSSON

Thomas Bodström. Foto Thron Ullberg

Thomas Bodström. Foto Thron Ullberg

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22