I TANGER

Aug 9th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till I TangerAv Christine Mangan
Tangerine, 2018
Översättning Rose-Marie Nielsen
Modernista, 2018
ISBN: 978-91-7781-348-4, inbunden, 271 sidor

Chistine Mangan är en ung författare, som har doktorerat i litteraturvetenskap vid University College Dublin och har en masterexamen i skönlitterärt skrivande från University of Southern Maine. I Tanger är hennes hyllade debutroman. Den ska också bli film med George Clooney som producent och Scarlett Johansson i huvudrollen. 

Romanen I Tanger inspirerades av ett besök i Tanger år 2015 och är en psykologisk thriller. Christine Mangan har valt en spännande plats för handlingen och skrivit något som bara kan beskrivas som en fantastisk romandebut. I Tanger handlar om två före detta väninnor, Lucy Mason och Alice Shipley, och tidigare rumskamrater på ett college USA och som återses i Tanger år 1956. Det är ett oroligt år i slutet av den franska kolonialismen och innan Marocko blir ett fritt land. Alice bor där med sin man och hon får ett mycket oväntat besök av Lucy. De har inte setts på ett år. Alice trivs inte i Tanger och håller sig mest inomhus. Lucy är handlingskraftig och förmår Alice att ger sig ut i stadslivet. Sakta men säkert lägger sig dock en kvävande känsla över Alice som känner alltmer obehag i Lucys närhet. Maken John har svårt att tolerera Lucys närvaro. Plötsligt försvinner John och hittas snart död. Alice börjar ifrågasätta relationen med sin väninna, beslutet att flytta till Marocko och hela sin egen verklighetsuppfattning. 

Christine Mangan har skrivit en historia som fascinerar och skrämmer. Hon skildrar staden Tanger på ett ganska vagt sätt, men den som har varit där lär ändå känna igen sig i myllret och hettan. Platsen bidrar till att skapa en stämning till det som sker. Skildringen ger läsaren hela tiden en känsla av obehag och ondska men också nyfikenhet att få klarhet i varför relationen mellan väninnorna är så komplicerad. Perspektiven växlar hela tiden mellan olika tider i deras liv och mellan deras egna berättelser. Långsamt vecklas förklaringen upp samtidigt som ondskan tilltar i takt med att minnena klarläggs. Läsaren får tidigt en klaustrofobisk känsla av att handlingen löper mot en katastrof, men utan att veta vad som ska hända. 

En mycket läsvärd roman. Christine Mangans debut har internationellt hyllats och jämförts med Alfred Hitchcock och Patricia Highsmith. Det är bara att hålla med!

LARS-ERIK HOLM

Christine Mangan

Christine Mangan. Foto Casey Carsello

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22