I SKYDD AV SKUGGORNA

Mar 22nd, 2012 | By | Category: 2012-03 mars, Recension

Omslag till I skydd av skuggornaAv Helene Tursten
Pirat förlaget 2012
ISBN 978-91-642-0383-0

Ett pizzabud kör vilse i Göteborgs övergivna hamnkvarter. Ett ljus flimrar till bakom ett smutsigt fönster. Budet tror att han kommit rätt. En dörr slits upp och en brinnande man stapplar ut på gården.

Kriminalinspektören Irene Huss och hennes man Krister firar att den senare blivit restaurangägare. Utanför restaurangen detonerar en bomb under familjens bil. En bomb av den typ som de kriminella gängen använder. Irene Huss familj svävar uppenbarligen i livsfara.

Helene TurstenI skydd av skuggorna är Helene Turstens tionde bok om Irene Huss. De flesta av de så kallade kriminaldrottningarna, de börjar bli väldigt många nu, tycker jag blir mer och mer slentrianmässiga och mindre och mindre drottninglika. Helene Tursten har alltid varit en hyfsad eller god berättare. Hon skriver väl och stundtals bildlikt. Den här boken tror jag många kommer att ha väldigt olika uppfattningar om beroende på ämnesval.

Jag har ofta lite svårt för våra inhemska kriminalromaner. Få gånger har jag blivit tacksam över att ha fått läsa boken. En riktigt bra kriminalare skall vara spännande och så intressant att man inte gärna lägger den ifrån sig om det inte är nödvändigt. De flesta, och det är nog 95 procent av alla de deckare jag läst de senaste åren, har jag kunnat lägga åt sidan utan svårigheter för att göra något viktigare.

I skydd av skuggorna är nog Helene Turstens allra bästa, just därför. Den var spännande, språket flöt som en stilla bäck och jag ville inte lägga den ifrån mig. Dock. Ett skönhetsfel . Det var alldeles för uppenbart och enkelt att förstå vem som var läckan.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22