I SKYDD AV MÖRKRET

Sep 25th, 2009 | By | Category: 2007-3, Recension

Av Stephen Booth
Scared to Live 2006
Översatt av Carla Wiberg
Minotaur 2007

Booth penetrerar två fall i sin nya roman.
1. En kvinna och hennes två barn omkommer i en nattlig brand medan maken var ute och festade med sina vänner. Det visar sig att branden är anlagd så polisen vill kolla upp honom lite noggrannare.
2. En äldre tillbakadrageb kvinna hittas död i sitt hus där hon satt in avancerade larmsystem och gallergrindar för att få vara i fred. Man förbryllas över att hon tydligen skjutits genom det öppna sovrumsfönstret från en åker en bit därifrån. Kom hon i vägen för en tjuvskytts förlupna kula eller blev hon mördad? I så fall varför?

I denna roman har idyllen Edendale förändrats precis som Enland blivit annorlunda. Det finns ingen gemenskap längre sedan gamla grannar flyttat och ersatts av välbeställda ”patriotiska” engelsmän som kommit till landsbygden för att slippa märka av invandringen och den europeiska gemenskapen.

De två fallen verkade inte ha något samband från början, men givetvis har de det. Jag tycker om att läsa om poliserna Fry och Cooper och deras kolleger, Booths skildringar av divergerade miljöer och trots att han nu är inne på sjunde boken om dem (tre till är att vänta) håller man måttet. Det här är skickligt skrivet och ofta riktigt spännande.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22