I SKUGGAN AV ETNA

Jul 21st, 2020 | By | Category: 2020-07 juli, Recension

Omslag till I skuggan av EtnaAv Jan Mårtenson
Wahlström & Widstrand, 2020
ISBN 978-91-46-23678-8, inbunden, 313 sidor

Jan Mårtenson är en välkänd f.d. diplomat och en synnerligen produktiv författare. Han debuterade 1970 med lyrik och gav 1971 ut Telegrammet från San José. Totalt har han skrivit 50 deckare och 20 andra böcker och i deckarna är antikhandlaren Johan Kristian Homan huvudperson. I skuggan av Etna handlar också den om Homans äventyr.

Homan gifter sig med sin Francine Caroline Blanceflor Silfverstierna, och bröllopsresan går till Sicilien där de bor hos Francines väninna Louise och hennes man Alberto. Handlingen utspelar sig i Stockholm och på Sicilien och innehåller mord, narkotikasmuggling, en internationell byggfirmas mörklagda affärer och en liten flicka som försvinner på Östermalm.

Jag tycker om Mårtensons böcker om Johan Kristian Homan, och han gör mig inte besviken den här gången heller. Mårtenson varvar Homans nyfikenhet, som gör att han alltid lägger näsan i blöt, med lätt samhällskritik och ironiska iakttagelser om dagsaktuella händelser. Han låter oss få portioner med kultur och historiska återblickar i lagom mängd utan att bli docerande. Författaren bjuder också på humor och mat och dryck som får det att vattnas i munnen. Handlingen är intressant och trevlig utan att bli spännande. Det är stilla vardagslunk som gäller trots mord och smuggling. Upplösningen kommer dock tyvärr så abrupt att läsaren blir snopen, och här hade författaren kunnat dra ut på händelseförloppet. En läsvärd deckare i sommarstiltjen.

LARS-ERIK HOLM

Jag har inte orkat räkna själv, men på bokomslaget kan jag läsa att det här är den 47:e Homandeckaren. Ordet kalkera kommer för mig. Det är nämligen så mycket som är sig så väldigt likt. Karaktärer som inte åldras, Hauptbyråer, katten Cleo, näsvishet, Francine, överklassmiljöer.

Johan Kristian Homan, antikhandlare på Köpmangatan i Stockholm, har doppat näsan i blöt under många år nu. Att ingen har tröttnat på honom och tagit honom av daga är svårt att förklara.

Här finns ändå en nyhet. Homan gifter sig. Med sin Julia Robertsliknande Säpopolis Francine. Men lugn, de är fortfarande särbos. Äktenskapet känns väldigt platoniskt.

Själv var jag på Sicilien i höstas och gladde mig åt att Homan nu styrt sin kosa dit. Han har ju turnerat runt på de flesta platser i världen. I skuggan av Etna heter boken, men det är mest på den sydöstra delen av ön som de italienska avsnitten tar plats. En bra bit från vulkanen.

Homan är där på bröllopsresa, men när ett mordoffer hittas blir antikhandlaren mer intresserad av det än av sin nyblivna hustru. Väl hemma fortsätter han att forska i fallet och blandar sig också i en liten flickas försvinnande och även misstänkt narkotikasmuggling. Han går inte att hejda.

Johan Kristian lovar alla, och allra mest sig själv, att inte privatspana. Men vad är det han gör, oavbrutet. Jo, just det – han bedriver en egen jakt på brottslingen.

Osannolikt – ja. Men ändå, han har sina fans. De som vill ha lite mys, lite kultur, lite mat och dryck samt en stor dos kverulans över sakernas tillstånd. De får sitt lystmäte. Själv har jag tröttnat, med råge, för länge sedan.

NISSE SCHERMAN

Jan Mårtenson

Jan Mårtenson. Foto Ingrid Giertz

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22