I SKUGGAN AV EN LÖGN

Sep 9th, 2009 | By | Category: 1999-4, Recension

Av Marianne Jeffmar
Symposion 1999

Det är svårt att katalogisera Marianne Jeffmar – och skönt är väl del. Hennes första deckare (eller kriminalroman eller något annat) på många år är ett slags monolog av road movie-karaktär. Den belgiska reportern Suzanne De Decker får ett uppdrag i Sverige, träffar fotografen Alexander som sätter hennes hormoner i snurrning. I hans bostad blir hon brutalt antastad, fast tydligen inte av honom. Han är försvunnen och Suzanne sätter av att jaga honom.

Det blir en märklig resa i inre och yttre rum. Man känner igen vissa detaljer från Jeffmars tidigare kriminalromaner: hennes dragning till de öde, karga landskap där hon växte upp och formades. Hela romanen har en poetisk känsla mitt i det konkreta, där insprängd härjedalsk mytologi får betydelse i ett för övrigt ganska sentida psykologiskt förlopp.

Brutus Östlings bokförlag Symposion ut lovar att denna roman skall följas av flera med samma huvudperson. Det ser jag fram mot.

BARBRO LINDBORG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22