I SAMLARENS SPÅR

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-3, Recension

Av Jeffrey Deaver
The Bone Collector, 1997
Översatt av Eva Larsson
Norstedts 1998

Detaljerad grymhet, utförd mot oskyldiga, vanligtvis kvinnor, av en eller flera psykopater. Skrivet på ett elegant språk, med stor teknisk sakkunskap, gärna med historiska eller kulturella anspelningar, och brottslingen/arna bekämpade av någon/några poliser med intelligens och karisma utöver det vanliga. Se där en variant av den modernaste amerikanska thrillern, kanske inspirerade av När lammen tystnar. ”Thriller” kan för övrigt med fördel utbytas mot ”skräckskildring”.

Den senaste i raden av den här sorten jag läst heter I samlarens spår, skriven av förre advokaten och trubaduren Jeffrey Deaver. Det är Norstedts som hittat och gett ut den, säkert i full förvissning om att den representerar hög litterär kvalitet. Det gör den. Beskrivningen av det arbete som en alldeles speciell konstellation av poliser utför för att hinna i fatt och stäcka en bestialisk seriemördare i New York är oerhört skicklig. Signifikativt är att gärningsmannen konstruerar gåtor åt polisen. Deaver har tagit steget fullt ut och låter mördaren lägga ut rena spår att följa, inför varje mord – som en tipspromenad ungefär. Borta är gamla tiders deckares ofrivilliga avslöjanden.

Jag är mycket kluven. Alltihop är mycket skickligt gjort. Men jag saknar ett varför i social mening: intresse från författaren för något mer än att ekvilibristiskt skildra grymhet. Vad som inte finns är den gamla deckarens eller thrillerns mänskliga anknytning. Eva Larssons översättning är bra.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22