I RÄTTVISANS TJÄNST

Nov 3rd, 2020 | By | Category: 2020-11 nov, Recension

Omslag till I rättvisans tjänstAv Johan Eriksson
Albert Bonniers Förlag, 2020
ISBN 978-91-0-018310-3, 248 sidor

Johan Eriksson är en välkänd försvarsadvokat i Stockholm specialiserad på brottmål. Han har varit försvarare i många uppmärksammade mål och undervisar i straffprocessrätt vid Stockholms universitet. År 2018 gav han ut Handbok för försvarare och har nu kommit ut med I rättvisans tjänst.

Boken skildrar drygt tio olika rättsfall som författaren varit med som försvarare. Genom dessa fall vill han berätta om skyldiga och oskyldiga personer som han har mött, och om skuld och ansvar i en värld där allt inte kan beskrivas som svart eller vitt. Johan Eriksson vill också ge en bild av livet som försvarsadvokat, och av hur det är att försvara personer som lever i samhällets skuggsida eller dem som många hatar och har dömt på förhand. Han var bland annat Akilovs försvarsadvokat efter terrordådet på Drottninggatan.

Johan Eriksson har skrivit en fängslande skildring av livet som försvarsadvokat när han är i rätten eller besöker olika häkten. Han har en god iakttagelseförmåga och skildrar små detaljer som bidrar till att ge stämning åt berättelserna och levandegöra de åtalade. Han skriver lågmält med ett rakt och enkelt språk, och låter händelserna tala för sig. Resultatet har blivit en mycket intressant och lärorik bok om försvarsadvokatens vardag. En bok som man lätt läser från pärm till pärm utan att lägga den ifrån sig!

LARS-ERIK HOLM

Johan Eriksson

Johan Eriksson. Foto Fredrik Hjerling

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22