I MÖRKA VATTEN

Oct 29th, 2020 | By | Category: 2020-10 okt, Recension

Omslag till I mörka vattenAv Anna Roos
Louise Bäckelin Förlag, 2020
ISBN 9789177991328, inbunden, 256 sidor

Den tredje och avslutande delen i serien om Morden vid världens ände håller lika hög litterär kvalitet som de båda tidigare. De som är lite bevandrade i uttryck om Sveriges geografi är naturligtvis på det klara med att det är den lilla sörmländska idyllen Trosa som är arena för böckerna.

Att ha en revisor i huvudrollen i en kriminalroman är smart, överraskande och väldigt fungerande. Författaren slipper att detaljerat beskriva polisarbete och kan istället infoga parallellhistorier som i detta fall är både underhållande och humoristiska.

Vera heter revisorn och hon är en skicklig sådan. Hon har i alla tre böckerna varit i gång med att sälja sitt föräldrahem i Trosa. Under den processen har hon konfronterats med sin uppväxt med å-barnen. De var ett gäng som var väldigt privata. Bland annat skrev de små sanningslappar som de förvarade gömda. När nu dessa ”sanningar” dyker upp i vuxen ålder har innebörden i dem förändrats. De får saker som har fallit i glömska att komma fram och skapa konflikter.

I nutid försvinner en ung pojke. Missing People, polisen och allmänheten söker intensivt. Vera drar paralleller med när hennes egen lillebror försvann när de var unga. Finns det gemensamma nämnare?

Även om kriminalhistorien varken är påtaglig eller märkvärdig blir det spännande. Men också mycket underhållande. Dramatiken i kombination med humorn fungerar mycket bra.

Men nu är trilogin slut. Vad kommer härnäst från Anna Roos. Fler revisorsberättelser? Trosa igen? Eller något helt nytt och annorlunda? Jag hoppas på det senare.

NISSE SCHERMAN

Anna Roos

Anna Roos. Foto Ellinor Koda

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22