I HANS MAJESTÄTS TJÄNST

Sep 29th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till I hans majestäts tjänst

Av Staffan Thorsell
Albert Bonniers 2009

Förre chefredaktören Staffan Thorsell har intresserat sig för svenska myndigheters förhållande till det nazistiska Tysklands maktfigurer. För tre år sedan resulterade det i boken Mein lieber Reichskanzler och nu i I hans majestäts tjänst som berättar om den plikttrogne svenske översten och militärattachén Curt Juhlin-Dannfelt, eller snarare om hans brev och rapporter från Berlin till de överordnade i Stockholm.

I Sverige var det många som under krigsåren var övertygade om en tysk seger, något som avspeglade sig i politiken. Juhlin-Dannfelt kom ofta med förvånansvärt korrekta rapporter och man kan se hur militärattachén i den tyska huvudstaden gillade landets militär medan han inte hade så mycket till övers för nazisterna.

Hans kontakter med höga tyska officerare gjorde att han kunde ge svar på den fråga som sysselsatte politiker och militärer i hemlandet: ”Hur stor är risken för att Tyskland ska invadera Sverige?”

Staffan Thorsell

Thorsell gillar sin överste och framhåller att tyskarna betraktade attachén som en besvärlig man som var svår att manipulera. Han ville vara hjälpsam men endast så länge hjälpsamheten inte inkräktade på hans arbete och diplomatiska verksamhet. Juhlin-Dannfelt är bokens hjälte som läsaren med hjälp av dramaturgiska grepp skall tyckas om. Men samtidigt får man en känsla av att där finns mörkare sidor, något som ger djup och förståelse för huvudpersonen.

Han hade svårt att smälta att Sverige inte alltid reagerade som han själv ville på de informationer som lämnades och efter kriget – som vårt land höll sig utanför genom att ge kejsaren var kejsaren tillhörer när situationen så krävde – ogillade han starkt den svenska regeringens jakt på syndabockar.

Det fanns några som av goda skäl blev sådana: legationschefen Arvid Richert som gjorde allt för att de svensk-tyska relationerna skulle förbli goda (något som ledde till ett tragiskt slut för honom själv) eller marinattachén Anders Forshell som var så nazistisk anstruken att han menade att svenskarnas plikt var att ställa upp och slåss för Hitler.

Trots allt vad Curt Juhlin-Dannfelt uträttade undrar jag om inte Thorsell överdriver när han kallar honom ”den viktigaste svensken i Berlin under hela andra världskriget”.  Det kan man knappast vara om man slarvar bort en postfölj fullsmockad med hemliga papper, vilket vår hjälte lyckades med 1944.

Men något ska han hedras ändå. Redan 1941 lämnade han information om Förintelsen till sina arbetsgivare. Att detta resulterade i noll och ingenting säger en del om svensk inställning.

Efter kriget hamnade Curt Juhlin-Dannfelt i Moskva, dit han egentligen varit predestinerad. Det visade sig att denna arbetsplats till och med var mer svårarbetad än Berlin under krigsåren.

Boken är rikt illustrerad med foton.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22