I FRÄMLINGARS SÄLLSKAP

Sep 13th, 2009 | By | Category: 2003-1, Recension

Av Robert Wilson
The Company of Strangers 2001
Översatt av Ulf Gyllenhak
Forum 2002

Engelsmannen Wilson (född – 57) är ingen duvunge i författarsammanhang. Han bor nu och skrivet på ett lantställe i Portugal och har vunnit priser för det: bland annat tog han hem Gold Dagger Award för thrillern A Small Death in Lisbon. Den nya boken är emellertid en thriller av annan sort. Den utspelas också delvis i Lissabon där huvudpersonen, den unga, oerfarna brittiska spionen 1944 dras in i den komplexa spegelhärva som finns i Portugals huvud stad. Här träffar hon tyske militärattachén Karl Voss och blir passionerat kär. Men hon utnyttjas bara. På 60-talet värvas hon åter som agent och Wilson beskriver på ett vackert och tydligt språk och i precisa dialoger hennes olika dilemmor, inte minst inför ett svårt val i Östberlin.

Författarens planteringar är subtila och tidsfärgen är tillvaratagen. Emellanåt får man en känsla av att smyglyssna på Ricks Café i Casablanca.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22