I EGNA HÄNDER

Jul 23rd, 2018 | By | Category: 2018-07 juli, Recension

Omslag till I egna händerAv Cecilia Sahlström
Bokfabriken, 2018
ISBN 978-91-76298-20-6, inbunden, 336 sidor

Det här är en bok där författaren använder sina yrkeskunskaper och hemort fullt ut. Hon har arbetat som polis och finns nu inom socialtjänsten, har erfarenhet av våld i nära relationer, och i efterordet tackar hon en kollega och vän för djupa kunskaper om hedersrelaterade brott (och som fått stå modell för en av personerna i boken). Miljöerna i boken är främst Lund, där hon bor, och Hörby där hon arbetar. Som icke lundensare blir de detaljerade väganvisningarna i Lund lite för mycket, men jag antar att de som kan staden precis kan följa med på promenader och cykelturer och enstaka bilresor (struligt att ta sig fem med bil tydligen).

Hon debuterade 2016 med Vit syrén på litet förlag för egenutgivning, men blev snabbt upplockad av Bokfabriken som också gett ut debuten i fler upplagor.

Hennes specialkunskaper märks särskilt i skildringen av polisarbetet. Efter 20 år i yrket vet hon hur vardagligt utredningsarbete går till. Det är samma polisgrupp nu som i debuten, och särskilt huvudpersonen kommissarie Sara Vallén driver utredningen och berättelsen framåt. Det finns en del fördjupad personskildring just kring henne, men för berättelsen är det inte så viktigt.

Här hittas en socialarbetare torterad och mördad. Han har haft en kärleksrelation till en ung läkarstuderande, Samira, från Pakistan, och man börjar misstänka hedersbrott eftersom hennes familj inte gillat att hon träffar svenska killar.

Men Sara undrar också över offret som alla beskriver närmast änglalik. Det brukar finnas några svarta sidor hos de flesta. Så utredningen bedrivs i flera spår, och socialtjänsten griper in med Samira eftersom hon hotas av tvångsgifte i Pakistan.

Händelserna drivs fram i korta, exakta kapitel, och det känns skönt med en deckare där polisen känns så normal. Här finns duktiga yrkesmän men inga grubblande genier, och inte heller brottslingarna är särskilt geniala.

Trots de hemska brotten (i flera avseenden) är det här en behaglig bok. Cecilia Sahlström har lyckats med sin ambition att få med Lund på dagens svenska deckarkarta.

LEIF-RUNE STRANDELL

Cecilia Sahlström

Cecilia Sahlström. Foto Bengt Alm

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22