I DÖDA BLONDINERS SÄLLSKAP

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-3, Recension

Av Helena Sigander
Gondolin 2000

Huvudpersonen Eva S:t Clair hänger med från förra året när Helena Sigander nu återkommer och den kvinnliga detektiven med det blandade ursprunget har växt till sig, hon är fortfarande mycket betuttad i sin Tor, men i denna roman träffar hon honom inte så ofta och det ger upphov till längtan och en del oförutsedda möten. Hans förra fru är polismästare och kan styra och ställa med sin underställde Tor och det gör Eva förståeligt svartsjuk.
Siganders språk är en historia för sig. Man blir lurad av det. Om man läser hastigt får man för sig att det är följetongsprosa, men det är faktiskt mer än så. Bortsett från vissa små, kanske avsiktliga, passager i romanen är Sigander faktiskt mycket stringent och precis.
S:t Clair får i uppdrag att spana på en förmodat otrogen äkta man. Detta leder henne in i skolvärlden och spåren korsas med Tor som utreder mord på penningstarka blondiner. Till skillnad från i Döda män vittnar inte har hon åstadkommit en riktigt handfast kriminalhistoria utan större sneglingar mot ironier gentemot genretyper. Det stärker trovärdigheten och för rysningarna under läsningen att kännas riktigt äkta.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22