I DE EVIGA SKOGARNA

Mar 12th, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till I de eviga skogarna

Av Fred Vargas [pseud för Frédérique Audouin-Rouzeau]
Dans les bois éternels 2006
Översatt av Einar Heckscher
Wahlström & Widstrand 2009

Kommissarie Jean Baptist Adamsberg är en osedvanligt annorlunda fransk tjänsteman. Fjärran från alla konventioner leder han sin grupp av rätt egenartade kriminalpoliser.

Här finns bland annat Danglard, den beläste alkoholisten, stridsvagnen Violette Retancourt, den servile Estalère och hit söker sig en kollega från Pyrenéerna, poeten Veyrenc.

Veyrencs ankomst oroar Adamsberg, vilket får sin förklaring. Värre blir det när två arbetslösa hejdukar hittas mördade och spåren leder vidare till märkliga händelser på kyrkogårdar.

Fred Vargas

Fred Vargas väver utifrån detta samman en osannolik och oerhört spännande historia, där väsentliga roller spelas av en skrift från 1600-talet och en gräsligt flegmatisk katt. Mer om innehållet i boken, än att den är vansinnigt bra och överraskar från första till 397:e och sista sidan, vill jag egentligen inte berätta.

Jag minns att jag i min recension av Vargas debut på svenska med Budbäraren såg Adamsberg som en rätt suddig figur. I den här tredje boken om Adamsberg på svenska träder kommissarien fram klar som en daggdroppe på ett groblad. Med Maigrets förmåga att tänka det omöjliga, med handlingskraften hos en okuvlig galler och ibland disträ som Hulot, plöjer han oförvägen fram. Man behöver inte tycka om honom, men man måste beundra karlen.

Och man behöver inte vara frankofil för att utbrista:

Superb! Fantastique! Incroyable!

PER ERIK TELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22