I DAG DÖR ALLA GUDAR

Jul 5th, 2021 | By | Category: 2021-07 juli, Recension

Omslag till I dag dör alla gudarAv Mattias Leivinger och Johannes Pinter
Piratförlaget, 2021
ISBN 978-91-642-0719-7, inbunden 398 sidor

I dag dör alla gudar är den tredje och avslutande delen av en sammanhängande berättelse om övernaturligheter i polisinspektör Iris Riverdals jobb i Stockholm. (De tidigare delarna heter De mörker märkta och Storm skörd – troligen ska orden läsas ihop). Personer från de första böckerna dyker upp och referenser till redan skedda händelser görs hela tiden. Så läs från början!

Boken är rubricerad som kriminalroman men är fantasy. Det handlar om ondska. En man, utan ansikte omtalas han som, eftersom ingen har sett hans ansikte, har genom experiment kommit fram till hur han ska få evigt liv. Det går i putten. Han dör nästan men rekreerar sig. Efter många år ska han ta tillbaka energier som tagits ifrån honom, genom att förpassa människor till en annan dimension, det vill säga döda dem i den här verkligheten. Han är framgångsrik i sin mördargärning. 

Utredande poliser arbetar efter motiv som droghandel eller annan grov kriminalitet, allt utom övernaturliga motiv. Samtidigt skaffar sig den ansiktslöse fiender som inget hellre vill än att ta reda på vem han är och sedan ha ihjäl honom, om han inte går att lagföra. 

Iris Riverdal blir utsatt för allsköns brutalitet i trilogin. I denna sista del är hon skör, mentalt utpumpad men öppen för det utomsinnliga och envist besluten att hämnas ganska många människors lidanden och död, främst sin mammas och pappas.

Historien är en genialt påhittad fantasy placerad i nutiden i den värld läsaren känner. Människor beter sig som varelser och varelser är möjligen inte människor. Iris är en snabbtänkt och pricksäker polis men hon är ärrad till kropp och själ. Hon har mycket emot sig i en slutkamp och närstrid mot ondskan själv.

Leivinger och Pinter tackar en hel rad människor på bokens slutsidor för stöd i skrivandet av trilogin. Beklagligt är att det bland dessa troligen kompetenta stödjare inte fanns någon som tog ett rejält språkligt krafttag med texten. Så många subjektslösa meningar och fristående bisatser har jag aldrig tidigare upplevt störa läsningen i en utgiven bok på ett stort förlag.   

HELENA SIGANDER

Mattias Leivinger och Johannes Pinter

Mattias Leivinger och Johannes Pinter. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22