I BOTTEN AV GLASET ETT HJÄRTA

Jul 19th, 2015 | By | Category: 2015-07 juli, Recension

Omslag till I botten av glaset finns ett hjärtaAv Jens Ganman
Bookmark Förlag, 2015
ISBN 978-91-87441-21-9, 414 sidor

Ganman använder sina huvudpersoner Carsten och Angel både som berättelsen om ett trassligt äktenskap och som historik över svensk samhällsutveckling när 1900-talet började ta slut. När de båda gifter sig är 1960-talet nytt, de är förälskade, framtidstron är stark, de får hus och barn, eget företag och stort umgänge i privatlivet.

Författaren plockar in saker och företeelser man känner igen i sin text, ting man minns från olika delar av den tid som berörs i historien som utspelas i jämtländska Östersund. Växelvis berättas om Carsten och Angela, om Carsten som faller från en bra position i samhällslivet på grund av ändrade förutsättningar och eJens Ganmantt eskalerande spritmissbruk, om Angela och hennes inställning till livet och dess förändringar och det politiska skeendet där socialdemokratins förändring har en betydande roll. Det stora svinet Carsten avskyr Palmes form av socialism och framstår som både tragisk och komisk i sitt förfall.

Naturligtvis skils de båda men när de hamnar på det privatstyrda ålderdomshemmet (förlåt: äldreboendet) visar det sig att de får rummen intill varandra. Fler gamla bekanta – vänner och fiender – hamnar också där och nu kommer minnena och ruelsen tillbaka. Liksom behovet att ta itu med det som varit.

Denna institution beskrivs med sarkastisk vitriol i pennan och Carstens hopp om några lugna år i väntan på döden går om intet.

Ganmans berättelse om Sverige, sett från ett gediget beskrivet Östersund, är underhållande och skriven med viss humor som dock inte döljer författarens sympatier. Enligt boken var det på 1980-talet som landet förlorade stadga och riktning, folkhemsidyllen försvann och människorna förvandlades till självupptagna konsumenter.

Jens Ganman är journalist, musiker och författare. 2004 debuterade han med boken Mess som uppmärksammades för sina populärkulturella iakttagelser och samhällsskildringar. Efter det har han gett ut ytterligare en roman och tre faktaböcker om musik.

BJÖRN ENMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22