HYRESGÄSTERNA

Apr 6th, 2015 | By | Category: 2015-04 apr, Recension

Omslag till HyresgästernaAv Sarah Waters
The Paying Guests, 2014
Översatt av Ylva Mörk
Natur och Kultur, 2015
ISBN 978-91-27-14109-4, 601 sidor

Sarah Waters har återigen åstadkommit en fascinerande berättelse som utspelas 1922 i London, där efterdyningarna av första världskriget skapat en helt ny och svår tid för storstadens – och landets – kvinnor. Många män och pojkar har stupat på Flanderns fält och i skyttegravarna. De efterlämnade kvinnorna måste hitta nya försörjningar, något som mitt i all sorg och bedrövelse också ger dem nya möjligheter. Det gamla samhället med dess patriarkala system luckras av nödvändighet upp.

Sarah WatersI den tidigare så välmående förorten Canterwell i London bor Frances Wray med sin mor ensamma i ett stort hus. Familjens män hör till dem som dödats i kriget och för att överleva tvingas de ta in hyresgäster och accepterar ett ungt par ur en lägre social klass. När Lilian och Leonard Barber flyttar in kommer de till ett område med annorlunda sociala koder och det skapar naturligtvis spänningar.

Arbetarklassflickan Lilian för in nya och i viss mån oönskade saker i huset. Hon använder rouge på kinderna, går klädd i kimono, spelar grammofon och upplevs som allmänt slarvig. Men hon har åsikter om jämställdhet och kvinnlig sexualitet som Frances efterhand finner åtråvärda och hon börjar mer och mer umgås med sina hyresgäster.

De gamla viktorianska bojorna släpper och detta dramatiserar Waters på ett övertygande sätt samtidigt som hos får Frances att på något sätt framstå som gåtfull. Hennes sätt att beskriva relationer mellan människor och fånga en miljö på ett superbt sätt gör att man mycket väl begriper varför hon nominerats till Bookerpriset tre gånger.

Hyresgästerna är en mycket spännande roman som både innehåller en passionerad kärlekshistoria och en kriminalberättelse, båda så precist och fruktansvärt beskrivna att man faller pladask.

LENA JEPPSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22