HYCKLARNAS AFTON

Jan 10th, 2011 | By | Category: 2011-1 januari, Recension

Omslag till Hycklarnas aftonAv Agneta Sandberg
Axplock 2010

Det här är journalisten Agneta Sandbergs skönlitterära debut. Det presenteras ett mord så småningom och det blir en lösning på slutet. Osäker om det är en spänningsroman eller om ”det kriminella” endast är en förstärkning eller popularisering av boken.

Hycklarnas afton handlar om fyra olika medelålders kvinnor som av en slump har varit ”bästa” vänner under ett antal år.  Ulrika, Sonja, Mari och Isabelle heter kvinnorna och jag vet inte om de är så unika. Kvinnorna berättar var och en sin historia i en mängd kapitel som varvas mellan Ulrika och hennes väninnor. Till en början ett bra och välbekant knep att berätta en historia. Dessvärre blir det efterhand svårt att veta vem det är som berättar om det nu spelar någon roll.

Enligt bokens baksidestext innehåller den ”svek, hämnd, hyckleri, svartsjuka och avund och ibland mycket kärlek, men trots att man så gärna vill kan det vara svårt att älska sina väninnor.” Att vänner skvallrar om varandra är inget nytt eller annorlunda.

Agneta Sandberg skriver flyhänt som de flesta journalister, men jag är osäker på vad Agneta Sandberg vill med sin roman mer än just detta: att skildra att vänner pratar skit om varandra, att de ligger med varandras män eller att de ifrågasätter sin vänskap och så vidare och att en liten kriminalhistoria vävs in.

Det är många samlag i boken som ”han körde in kuken i fittan”, men om kärleken eller knullet är så vidunderligt, som det står, fordras det nog att beskriva dessa delar på ett sensuellt eller intensivt sätt, annars blir det utan känsla och bara pang på rödbetan.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22