HUVUDLÖSEN

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-1, Recension

Av Bertil Falk
Alibi-Magazinet 1996

Första året av ”Alibi-Magasinets återkomst” är till ända och det är bara att gratulera Torsten G Widholm för att så långt med bravur ha genomfört sin affärsidé. Föret är ju mycket högt i portgången för nyandskrifter. Det kan inte vara lättare för ”romanmagasin” som det gamla namnet lyder för den har sortens utgåvor.

Hoppas nu att prenumeranterna infinner sig. För idén är ju god: gamla nostalgiska kriminalromaner (som håller) plockas fram ur glömskan och får sällskap i tidskriften av nyskrivet i samma genre.

Så var det omslaget. Jag förstår att det är a och o för en publikation som avses att synas och säljas via kioskfönstren. Ändå stöter de skrikiga färgerna på förstasidan mig åtskilligt. De är inte i symbios med texterna inuti som ju är tämligen sobert skrivna. Finns det inte något mindre grällt och mer mystiskt och spännande att illustrera med?

Dubbelnumret 11-12 presenterar en nyskriven historia av Bertil falk. Denne författare, till vardags journalist på Kvällsposten, är en ”klassisk’” medverkande i Alibi. Med all rätt. Han skriver rättframt, kunnigt och utan alltför mycket utvikningar. Möjligen kunde man önska att han gav sig mer tid att ge personerna ett inre liv, att hans historier vore lite mindre av pojkbok och tätare i spänningen.

Men av berättelsen den här gången med titeln Huvudlösen, rycks man ändå med. Falk sprider kunskap om kvantfysiska fenomen och tibetansk mystik och rör sig hemtamt på Himalayas sluttningar. Han är onekligen en tillgång i svenskt deckarväsen.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22