HUSH BABY

May 21st, 2015 | By | Category: 2015-05 maj, Recension

Omslag till Hush babyAv Johanna Holmström
Norstedts, 2015
ISBN 9789113064239, inbunden, 364 sidor

Johanna Holmström är finlandssvenska och skriver därför om Helsingfors med omnejd som hon känner väl. Hennes förra bok Asfaltsänglar, som kom 2013, blev mycket uppmärksammad. Hon anses som en av Finlands bästa unga författare. Detta är hennes thrillerdebut.

Hush baby är en noirdoftande historia om förorten som till många delar har spårat ur. Dess innevånare lever nästan i en skyddad ”Community”, och skapar sina regler och sin egen verklighet.

Den unga barnpsykologen Robin är uppvuxen där och återvänder ganska motvilligt dit. Hennes mor bor kvar, men annars ganska få av dem som hon kände som barn.

Man får följa hennes möte med områdets innevånare, främst kvinnor och barn. Samtidigt ges återblickar till Robins uppväxt tillsammans med hennes bror Lukas som tycks ha blivit utnyttjad sexuellt.

Det bubblar under ytan i området. Ett mord begås och knarkhandel kan anas. Läsaren är lika frågande som polisen. Johanna Holmström är verkligen fantasifullt hemlig. Det går absolut inte att förutsäga vad som har hänt eller vad som kommer att finnas runt nästa hörn.

Boken är fylld av flera olika spännande parallellintriger som sakta förs samman och avslutas med ett kanske lite för dramatiskt crescendo.

Boken styrka är Johanna Holmströms förmåga att gestalta de olika komplexa personerna. Intrigens persongalleri är mer än intressant. Vi får på olika sätt, och bit för bit, veta mycket om dem, men författaren överraskar hela tiden med oväntade avslöjanden.

Att boken tilldrar sig i Finland och skriven av en författare därifrån ger för oss svenskar en extra krydda. De finlandssvenska ordvändningarna och de insprängda finska orden höjer läsvärdet avsevärt. Det känns nästan exotiskt.

Jag kan mycket väl tänka mig en fortsättning för Johanna Holmström i genren. Gärna då med barnpsykologen Robin i huvudrollen igen.

NISSE SCHERMAN

Det här är noir från vårt östra broderland och Johanna Holmströms debut som thrillerförfattare efter att 2013 utkommit med Asfaltsänglar som nådde viss ryktbarhet. Den handlade om rasism, hedersproblematik som ställde till det för unga kvinnor. Hush baby berättar om ett lyxreservat vid havet en bit från den finska huvudstaden dit barnpsykologen Robin Löf motvilligt återvänder och hamnar mitt i en härva av brott. Modern som hon är springer hon i skogen och uppmärksammar mystiska saker, barn som leker farliga lekar, droghandel och mord vars följder göms i en sank myr.

En stor del utspelas i en så kallad gated community där dunkla hemligheter frodas bakom tjusiga fasader där människors relationer och enskildas moral inte är så vackra som utsidan visar. Det väcker minnen av övergrepp och gamla trauman hos huvudpersonen, som har svårt för de speciella regler som skapats inom området. Hennes alkoholiserade mor bor där men i övrigt har hennes barndomskamrater i stort sett flyttat därifrån.

De människor som finns kvar verkar vara komplexa och komplicerade typer som skalas av på ett intrikat sätt av författaren under historiens gång. Hon håller korten tätt mot bröstet och avslöjar bara så mycket som behövs i parallella redogörelser. När ett mord begås dras ridån ner, alla, inklusive polis och läsare, står ovetande om vad som egentligen har inträffat. Stämningen av dov oförutsägbarhet är kompakt allt eftersom spår och villospår läggs ut.

Det ger en krypande spänning som accentueras av de många (kanske alltför många) vändningarna. Språket känns emellanåt exotiskt med finska fraser och finlandssvenska ordvändningar. Det är riktigt njutbart. Det som däremot känns konstruerat är Robin Löf, som emellanåt uppträder som en lätt moderniserad  version av pseudonymen Carolyn Keenes Kitty, en inte helt pålitlig berättare.

Inte heller välgörenhetsorganisationer tycks vara till hundra procent pålitliga.

Johanna Holmström är född 1981 och bor sedan några år tillbaka i Helsingfors. Hon debuterade år 2003 med novellsamlingen Inlåst och andra noveller, som nominerades till Sveriges Radios Novellpris,  fick något av ett  genombrott med samlingen Camera Obscura, vilken belönades med Svenska Dagbladets litteraturpris 2009.

PER MAGNUSSON

Johanna Holmström

Johanna Holmström. Foto Cata Portin

 

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22