HUSET VID HAVET

Aug 11th, 2017 | By | Category: 2017-08 aug, Recension

Omslag till Huset vid havetAv Nora Roberts
Face the Fire, 2002
Översatt av Klara Lindell
Albert Bonniers Förlag, 2017
ISBN 978-91-0-014991-8, 350 sidor

Att läsa bokserier kan ofta vara lika vanebildande som att glo på serier på TV. Nora Roberts är farlig på det viset vilket kanske bevisas (utan statistisk grund) för min förkärlet för hennes trilogi om den pittoreska ön Three Sisters Island som började med En förtrollad ö 2015. Leif-Rune Strandells recension (http://www.dast.nu/recension/en-fortrollad-o) gjorde mig intresserad så boken införskaffades och jag var fast.  Jag fick själv förtroendet och nöjet att i Dast anmäla Månskensstranden (http://www.dast.nu/recension/manskensstranden) och det är med aningen sorg i hjärtat jag måste lämna Ripley, Nell och Mia nu när sista boken Huset vid havet är utläst.

Psykologer kan kanske förklara varför människor fastnar för vissa berättelser. Det har troligen inte med upphovsmannen att göra, däremot beror det kanske på tidsandan och ens egen livssituation. Jag har försökt titta på den nya Twin Peaks och finner den avskyvärd medan jag satt som klistrad vid rutan när den gamla visades.

Huset vid havet handlar som passioner som slocknar, vrede, försoning och livsframgångar, allt mot en backdrop av ön utanför Massachusetts kust som tycks vila på en historia av magi och häxmystik, en förbannelse som måste brytas.

Egentligen är inte berättelsen så märkvärdig. Det är den eviga sagan om människors förhållande till sina känslor för varandra och för platsen där de befinner sig under den märkvärdigt korta tid som kallas ett liv. Men Roberts skriver så att jag bli fängslad och rycks med i de litterära gestalternas verklighet, känner igen mig i somt och förundras över annat.

Tydligen är jag inte ensam om det. Roberts, 67 år gammal i år, har skrivit över 200 romaner som sålts i fyrahundra miljoner exemplar runt om i världen (tre miljoner enbart i Sverige) och fått epitetet Amerikas favoritförfattare. Hon är en av mina också.

BARBRO LINDBORG

Nora Roberts

Nora Roberts. Foto Bruce Wilder

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22