HUSET PÅ SAINT PAULS VÄG

Feb 22nd, 2017 | By | Category: 2017-02 feb, Recension

Omslag till Huset på Saint Pauls vägAv Lise Tremblay
Chemin Saint Paul, 2015
Översatt av Elin Svahn
Rámus Förlag, 2017
ISBN 978-91-86703-65-3, 96 sidor

Huset på Sant Pauls väg är en kort men innehållsrik liten roman om död och minnen av död, om ett föräldraförhållande där känslorna inte funnits i främsta rummet. Hennes tidigare novellsamling Hägern utspelades huvudsakligen i en kanadensisk glesbygd där man inte är värst förtjust i de sommarboende som visserligen genererar inkomster (de är ju bevars rika typer), men som har talets gåva och inte gillar de året-runt-boendes förhållande till djur och natur. Dessutom tycks de ha en förmåga att locka bort byns kvinnor med löften om ett annat, mer kulturellt liv.
Här är man kvar i ett sådant samhälle där fysiskt våld inte är långt borta men samtidigt är  det aldrig någon som ser det.

Lise TremblayMänniskoporträtten är gripande och samtidigt lätt obegripliga i sin beskrivning av sturig tystnad och inneboende rädslor där det förflutna spelar stor roll.

Den fransk-kanadensiska författaren Lise Tremblay föddes 1957 i Chicoutimi, Quebec, och debuterade 1990. I hemlandet, där hon på senare år undervisat i litteratur i Monteral, har hon vunnit priser som Governor General’s Award, Grand prix du livre de Montréal, Prix des libraires du Québec och Prix Jean-Hamelin.

BARBRO LINDBORG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22